Φως στην άκρη του τούνελ για τον BDI… προς τα τέλη...

Φως στην άκρη του τούνελ για τον BDI… προς τα τέλη του 2015

268
Φως στην άκρη του τούνελ για τον BDI…  προς τα τέλη του 2015

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη των αναλυτών της Drewry για την αγορά χύδην ξηρού φορτίου, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ναυλαγοράς στα τέλη του 2015. Η ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου, σε συνδυασμό με την ‘ήπια’ γιγάντωση του στόλου και την δραστηριοποίηση πλοίων καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην ανάκαμψη της ναυλαγοράς των dry.

«Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η απόδοση του γενικού δείκτη Baltic Dry Index θα βρίσκεται υπό πίεση» δήλωσε ο Rahul Sharan, αναλυτής της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου της εταιρείας Drewry. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, στη συνέχεια, τα κέρδη θα ανακάμψουν, καθώς τα πλοία καλύτερης ενεργειακής απόδοσης θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η μέση απόδοση του δείκτη BDI ανέκαμψε το 2014 σε σύγκριση με το 2013, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση της προσφερόμενης χωρητικότητας».

Περαιτέρω, η Drewry εκτιμά ότι από το 2011 ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου έχει μειωθεί  από 12 σε 9 έτη. Επιπροσθέτως, ο μέχρι πρόσφατα μεγάλος όγκος των νέων παραδόσεων μειώθηκε το 2014, καθώς οι πλοιοκτήτες ανέβαλαν παραγγελίες υπό το πρίσμα μιας αδύναμης αγοράς.

 «Περιμένουμε να δούμε κάποια κινητικότητα το 2015 στις παραδόσεις νεότευκτων πλοίων», πρόσθεσε ο Sharan. «Εντούτοις, παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία, αναμένουμε ότι το 2015 θα είναι άλλη μια χρονιά κατά την οποία η ζήτηση χύδην ξηρού φορτίου, θα ξεπεράσει την προσφορά. Οι παραπάνω ευοίωνες προοπτικές σε συνδυασμό με την είσοδο σύγχρονων πλοίων καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ναυλαγοράς χύδην ξυρού φορτίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.