Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Λιβύη

Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Λιβύη

69
Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Λιβύη

Διαρκώς επιδεινούμενη βαίνει η κατάσταση στη Λιβύη, με τα ζητήματα ασφαλείας να είναι πλέον κρίσιμα για τη διεξαγωγή όλων των δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις σφοδρές συγκρούσεις και τις βίαιες αναταραχές, ιδιαίτερα έχουν επηρεαστεί όλες οι μεταφορικές δραστηριότητες και ειδικότερα οι λιμενικές υποδομές. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τα λιμάνια του Es Sider και του Ras Lanuf παραμένουν μη ασφαλή, ενώ η πόλη της Βεγγάζης εξακολουθεί να πλήττεται από τις συγκρούσεις.

Περαιτέρω, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αεροβομβαρδισμών για τα πλοία που χρησιμοποιούν τα λιβυκά λιμάνια, όπως κατέδειξαν και οι δύο βομβαρδισμοί τάνκερς τον Ιανουάριο.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, το ΝΑΤΟ συνιστά σε όλα τα πλοία να μην εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε πλοίο επιθυμεί να προσεγγίσει λιβυκό λιμάνι, θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους τοπικούς πράκτορες και την πλοιοκτήτρια / διαχειρίστρια εταιρεία ενώ το πλήρωμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξέρχεται από τα όρια της περιοχής του εκάστοτε λιμένα.

Την κατάσταση επιδεινώνει έτι περαιτέρω το ζήτημα των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και να εισέλθουν διαμέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, μόνο τα νορβηγικά πλοία, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης 5.000 ανθρώπων για το 2014.

Τέλος, σύμφωνα με το Skuld P&I Club, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς από τα P&I Clubs αναφορικά με τις ρήτρες ασφάλισης έναντι κινδύνων πολέμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.