Διαλύσεις πλοίων: Εκτός αγοράς η Κίνα για όλη τη διάρκεια του έτους

Διαλύσεις πλοίων: Εκτός αγοράς η Κίνα για όλη τη διάρκεια του έτους

112
Διαλύσεις πλοίων: Εκτός αγοράς η Κίνα για όλη τη διάρκεια του έτους

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com.S.A.

Άλλη μια εβδομάδα αβεβαιότητας και μείωσης των προσφερόμενων τιμών καθώς οι εισαγωγές φθηνού σιδήρου από την Κίνα συνεχίζουν και επηρεάζουν αρνητικά την αγορά και παρά τις ανακοινώσεις για επιβολή φόρου ιδιαίτερα από το Πακιστάν και την Ινδία στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη.

Οι End Buyers, υπό το φόβο ότι οι τιμές θα διορθώσουν και άλλο έχουν αποσυρθεί από την αγορά, όπως επίσης την τελευταία εβδομάδα μείωση παρουσίασε και η προσφορά των πλοίων και ιδιαίτερα των Capes καθώς οι πλοιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών.

Στην Ινδία, η ρουπία δεν παρουσίασε διακυμάνσεις και διαπραγματευότανε στα καλά επίπεδα των 61 προς το δολάριο, αλλά από την άλλη οι τιμές του σιδήρου όλη την εβδομάδα αντιμετώπισαν ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα λόγω των εισαγωγών από Κίνα, με αποτέλεσμα οι End Buyers να είναι σε στάση αναμονής ελπίζοντας στην επιβολή φόρου στις Κινεζικές εισαγωγές.

Το Μπαγκλαντές, λόγω των πολιτικών αναταραχών συνεχίζει και αντιμετωπίζει προβλήματα και στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα με καθυστερήσεις στην έκδοση των Letter of Credits, ενώ η αγοραστική διάθεση, ύστερα από τα κλεισίματα των Capes το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζεται μειωμένη.

Το Πακιστάν, όπως και το Μπαγκλαντές, έχοντας κλείσει ικανοποιητικό αριθμό Capes το προηγούμενο διάστημα, για άλλη μία φορά ήρθε αντιμέτωπο με τις Κινεζικές εισαγωγές σιδήρου, με αποτέλεσμα οι EndBuyers να αποτραβηχτούν από την αγορά και οι τιμές να δέχονται περεταίρω πτωτικές πιέσεις.

H Κίνα, συνεχίζει τη γνωστή της πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων και όλα δείχνουν ότι δεν θα συμμετέχει στην αγορά για όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 818,746 DWT, εκ των οποίων το 82% (674,269 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 4% (29,990 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 14% (114,487DWT) Containers.

Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:

✏  Ινδία:  Από $ 390 – $ 415 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Πακιστάν:  Από $ 385 – $ 410 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

✏  Μπαγκλαντές:  Από $ 390 – $ 415 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα

✏  Κίνα:  Από $ 220 – $ 250 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.