
Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Πειραιά είναι το πρώτο Ελληνικό Χρηματιστήριο που ιδρύθηκε (στις 9 Φεβρουαρίου 1875) καθώς προηγήθηκε κατά ένα έτος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Ωστόσο, η ιδέα της δημιουργίας του κυοφορήθηκε αρχικά στην Ερμούπολη της Σύρου που εκείνη την εποχή ήταν η πρώτη εμπορική και ναυτιλιακή πόλη της Ελλάδος, μέχρι που άρχισε να παρακμάζει. Στη δύση του 19ου αιώνα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά ενέκρινε πρόταση του Δημάρχου, Τρύφωνα Μουτζόπουλου για την ίδρυση Χρηματιστηρίου. Ο τότε Δήμαρχος θεωρούσε ότι ήταν ανεπίτρεπτο να παραμένει χωρίς χρηματιστήριο το σπουδαιότερο εμπορικό κέντρο της χώρας, έφθασε μάλιστα να χτίσει χρηματιστηριακό μέγαρο πριν καν ιδρυθεί το πρώτο ελληνικό Χρηματιστήριο. Το 1869, η απόφαση του Δήμου Πειραιά εγκρίθηκε με Βασιλικό Διάταγμα και 6 χρόνια μετά ιδρύθηκε με νόμο το Πειραϊκό Χρηματιστήριο το οποίο στεγάστηκε στο ιστορικό «Ρολόϊ» του Πειραιά.
Σήμερα, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων και Ναυτιλιακών Αξιών Πειραιώς βρίσκεται σε τροχιά αναβίωσης, καθώς η σχετική εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκει ένθερμο σύμμαχο τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Άλλωστε, η κίνηση αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρόταση του Ε.Β.Ε.Π., αφού αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου Προέδρου Γεώργιου Κασιμάτη. Με μία σειρά συντονισμένων ενεργειών, όπως η προώθηση στην πολιτική και τοπική ηγεσία του σχετικού αιτήματος, η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Ινστιτούτο Υπηρεσιών και Εμπορίου της ΕΣΕΕ εκπόνησης απαραίτητων μελετών για την ένταξη του ελαιόλαδου, των αλιευμάτων και του scrap στο Χρηματιστήριο, καθώς και η αποστολή τους στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον υπουργό Οικονομίας, στον υπουργό Ανάπτυξης και στον πρόεδρο του Χ.Α., ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε δυναμικά τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην πόλη του Πειραιά. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι μπορεί να αποτελέσει μία βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση η οποία θα επιφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στους κλάδους των υπό διαπραγμάτευση αγαθών και στην εθνική οικονομία.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του σιοικητικού συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π., σήμερα Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 στις 16:00, στο Μέγαρο του Επιμελητηρίου., θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των μελετών για τη δημιουργία-επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και Ναυτιλιακών Αξιών Πειραιώς, από Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιστημονικό προσωπικό του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο αριθμός των πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης στον παγκόσμιο στόλο συνεχίζει να αυξάνεται με δυναμικούς ρυθμούς. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός ναυπηγικός κολοσσός Tsuneishi παρέδωσε πρόσφατα το…
Στην επέκταση του στόλου του εστιάζει εκ νέου ο κολοσσός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied,…
Η spot ναυλαγορά των LNG carriers παραμένει υπό έντονη πίεση, με τους ναύλους να σημειώνουν περιορισμένες μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής…
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ