Ο λιμένας της Αμβέρσας ενισχύει τους δεσμούς του με την Αφρική

Ο λιμένας της Αμβέρσας ενισχύει τους δεσμούς του με την Αφρική

81
Ο λιμένας της Αμβέρσας ενισχύει τους δεσμούς του με την Αφρική

Η αφρικανική ήπειρος συνιστά ένα σημαντικό εμπορικό εταίρο για το λιμένα της Αμβέρσας, με το συνολικό όγκο των διακινηθέντων φορτίων μεταξύ Αμβέρσας και Αφρικής κατά τα δύο τελευταία έτη να φτάνει τους 19 εκατ. τόνους.
Οι χώρες με τις οποίες η Αμβέρσα έχει αναπτύξει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς είναι κυρίως το Τόγκο, η Νιγηρία και η Νότιος Αφρικής, με τα υγρά χύδην φορτία, τα εμπορευματοκιβώτια και τα αυτοκίνητα να αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα προϊόντα που διακινούνται από την Αμβέρσα προς τις συγκεκριμένες χώρες.
Από την άλλη η αφρικανική ήπειρος είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και αγαθά, όπως είναι το κακάο, το φοινικέλαιο και το καουτσούκ. Προϊόντα, όμως, που προς το παρόν φτάνουν στην Ευρώπη και διοχετεύονται στις ευρωπαϊκές αγορές πρωτίστως μέσω άλλων ευρωπαϊκών λιμένων και δευτερευόντως μέσω της Αμβέρσας.
Στόχος της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας είναι η ανάδειξη της τελευταίας σε κύριο λιμένα εισαγωγής των εν λόγω αφρικανικών αγαθών και εν συνεχεία προώθησής τους προς λοιπούς ευρωπαϊκούς λιμένες και αγορές.
Επιπλέον, στόχος είναι πέραν των χωρών της δυτικής και νότιας Αφρικής ο λιμένας της Αμβέρσας να καταστεί ελκυστικός και για τις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως η Αιθιοπία, η Κένυα αλλά και η Τανζανία, οι οποίες αποτελούν μεγάλους εξαγωγείς καπνού, τσαγιού και λιπασμάτων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/OLIVIER HOSLET

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.