Η Σαουδική Αραβία επαναδιαπραγματεύεται με Κίνα και Ιαπωνία

Η Σαουδική Αραβία επαναδιαπραγματεύεται με Κίνα και Ιαπωνία

131
Η Σαουδική Αραβία επαναδιαπραγματεύεται με Κίνα και Ιαπωνία

Η Σαουδική Αραβία, η κορυφαία εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευθεί τις διμερείς συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας με την Κίνα και την Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Σαουδαραβικό υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε να αναθέσει σε μια σειρά από υπουργούς τις υψηλόβαθμες συζητήσεις με την κινεζική πλευρά για τα ακόλουθα έργα: ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ένα αρχικό σχέδιο για μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της αποθήκευσης αργού πετρελαίου. Οι συζητήσεις με την Ιαπωνία για ένα MOU το οποίο θα αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας έχει επίσης εγκριθεί πριν λίγες ημέρες από το υπουργικό συμβούλιο.
Η Σαουδική Αραβία διατηρεί παραδοσιακά την πλειοψηφία των εξαγωγών ακατέργαστου πετρελαίου προς την Ασία, τη μεγαλύτερη περιοχή του κόσμου με ανάγκες για μαύρο χρυσό.
Πρόσφατα όμως η κορυφαία παραγωγός του ΟΠΕΚ θορυβήθηκε ότι θα χάσει σημαντικό έδαφος ειδικά από τη Ρωσία και το ανερχόμενο και επανεμφανιζόμενο Ιράν. Με αυτόν το γνώμονα η βασιλική οικογένεια, από τις αρχές του έτους ανταποκρίθηκε στη νέα τάξη πραγμάτων με την απόφαση της για άμεση άντληση και την εξαγωγή περισσότερων ποσοτήτων πετρελαίου. Οι Σαουδάραβες υπουργοί θα αναζητήσουν τόσο από τις αγορές του Τόκιο όσο και της Σαγκάης και του Πεκίνου περιθώρια για συνεργασία σε τομείς όπως η διύλιση, η εμπορία και διεθνής εκμετάλλευση πετροχημικών, αλλά και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Aramco.
Το 2015, οι χώρες στην Ασία αντιπροσώπευαν το 65 % των εξαγωγών πετρελαίου της Saudi Aramco από 62,3 % πριν από ένα χρόνο αλλά η δέσμευση του διαδόχου του θρόνου για σταδιακή αλλά σίγουρη απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο σημαίνει αλλαγή της γενικότερης ρότας των μοναρχών στο Ριάντ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.