
“H Μοζαμβίκη θα καταστεί σύντομα η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα φυσικού αερίου στο κόσμο, μετά το Κατάρ και την Αυστραλία.” Με τη φράση αυτή εγκαινίασε η υπουργός εξωτερικών της Ινδίας Sushma Swaraj, την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στην Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί σε κράτη της ανατολικής Αφρικής. Ο Ινδός πρωθυπουργός επισκέφθηκε αρχικά την Μαπούτο, πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί ακόμα τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, την Τανζανία και την Κένυα. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η επιλογή του να ξεκινήσει την επίσκεψη του με την πρώην μεξικανική αποικία, έναντι των παραδοσιακών κρατών- συμμάχων της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρα πρακτορεία ειδήσεων, η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αφρικανική ήπειρο, οφείλεται στο ό,τι η Ανατολική Αφρική κατέστη πρόσφατα ως ένα από τα πιο “καυτά” σημεία του παγκόσμιου χάρτη λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον της Ινδίας για σύναψη εμπορικών σχέσεων με την Αφρικανική Ήπειρο, ένα πεδίο που έως σήμερα «μονοπωλείται» από την Κίνα.
Η Μοζαμβίκη, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, μονοπωλεί ακόμη το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών όπως η ιταλική Eni και η αμερικανική Exxon Mobil. Σημειώνεται μάλιστα πως η χώρα πέτυχε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,2% για το 2015, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις θα αγγίξει το 7,3% τα επόμενα δύο έτη, λόγω των αυξημένων εξαγωγών φυσικού αερίου και άνθρακα.
Αν το στρατηγικό σχέδιο της Ινδίας για σύναψη στρατηγικών σχέσεων με χώρες- παραγωγούς ενέργειας παραμείνει ζωντανό, η Μοζαμβίκη αναμένεται να εξελιχθεί σε μια από τις τρεις μεγαλύτες χώρες εξαγωγής προϊόντων ενέργειας στην Ινδία, μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών ινδικών επενδύσεων στην Αφρική και ως ένας από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς συμμάχους της Ινδίας στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Μετά την πρώτη προσθαλάσσωση στην Πάτμο, η Hellenic Seaplanes ανοίγει τα φτερά της και για τη Σκύρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνδεσιμότητας στο Αιγαίο.…
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ