
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας εμφανίζει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια αύξησης, όπως σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή της η κρατική εταιρεία ενέργειας της χώρας Sonatrach.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσει ξένες ενεργειακές εταιρείες να έρθουν στην χώρα και να επενδύσουν με στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων για κατασκευή νέων μονάδων εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και αερίου. Βέβαια, τουλάχιστον μέχρι πρότινος οι προσπάθειες απέβαιναν άκαρπες με μείζονα ανασταλτικό παράγοντα τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
«Η εποχή της στασιμότητας είναι πίσω μας και τώρα είμαστε σε μια φάση ανάπτυξης», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Κυριακή ο επικεφαλής της Sonatrach, Amine Mazouzi.
Μάλιστα, με βάση την πλέον πρόσφατη έκθεση της Sonatrach, η παραγωγή πετρελαίου στην Αλγερία αναμένεται να φτάσει το 2016 σε 69 εκατ. Τόνους, έναντι των 67 το 2015, ενώ από την άλλη η παραγωγή φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 132,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από 128,3 bcm το 2015 και 130,9 bcm το 2014. Επιπλέον, μέχρι το 2020 η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να αγγίξει τα 165 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου τους 82 εκατομμύρια τόνους.
Λόγω και των αυξανόμενων αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, αλλά και της προσπάθειάς της για απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Αλγερίας συναντήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες σε μία προσπάθεια εξεύρεσης οδών καλύτερης συνεργασίας και για τις δύο πλευρές στον ενεργειακό τομέα.
Να σημειωθεί ότι στην Αλγερία ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Eni, Anadarko, BP, Cepsa, Shell, Statoil και Sinopec, και οι προοπτικές για περαιτέρω επενδύσεις στο άμεσο μέλλον εμφανίζονται κάτι παραπάνω από καλές.
Φωτό: flickr.com/Roberto Marín
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ