
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν παραμένει μεσο-μακροπρόθεσμα ο πλέον σημαντικός προς επένδυση τομέας της χώρας, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Άλλωστε η χώρα διαθέτει τεράστια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αερίου, με τα περισσότερα εξ αυτών να βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του αερίου έχουν υποχρεώσει όλους τους παράγοντες της αγοράς να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης του κόστους παραγωγής και της βελτιστοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, τα οποία για το τρέχον έτος δεν αναμένεται να βιώσουν περικοπές, όπως ισχύει αντιθέτως σε άλλες χώρες (π.χ. Νορβηγία).
Τα κυριότερα έργα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στη χώρα είναι τα εξής:
(α) Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή Azeri-Chirag-Guneshli (ACG) της Κασπίας, 120 χλμ. από τις ακτές του Αζερμπαϊτζάν. Τα κοιτάσματα της περιοχής διαθέτουν απολήψιμες ποσότητες πετρελαίου που αγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
(β) Η ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Shah Deniz, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, Μπακού.
(γ) Η εξερεύνηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Abscheron.
Όμως, αρκετοί επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και προς άλλες περιοχές της χώρας με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, προς την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Bulla Deniz, τη γεωλογική εξερεύνηση των πεδίων Schafag και Asiman, καθώς και την ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της αυτόνομης περιοχής του Ναχιτσεβάν νοτιοδυτικά του Αζερμπαϊτζάν.
Μάλιστα, μέσα στο 2016 αναμένεται η λειτουργία δύο έως τριών νέων εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και αερίου στο κοίτασμα του Gum Deniz, το οποίο βρίσκεται 21 χλμ. νοτιοανατολικά του Μπακού και το οποίο από το 1955 έως σήμερα έχει παραγάγει περισσότερο από 28,9 εκατ. τόνους πετρελαίου και 27 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον, όμως, των ξένων επενδυτών προσελκύει και η περαιτέρω εξερεύνηση και ανάπτυξη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Umid και Babek.
Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από τα κοιτάσματα βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και φυσικής βενζίνης, στην εμπορική διάθεση πετρελαϊκών και πετροχημικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της βιομηχανίας και των νοικοκυριών στο Αζερμπαϊτζάν. Πλέον, η εταιρεία αναζητεί περαιτέρω συμπράξεις με ξένες εταιρείες και επενδυτές, καθώς το Αζερμπαϊτζάν αναδεικνύεται σε μία από τις πλέον σημαντικές χώρες-παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Πτωτική πορεία καταγράφουν οι αξίες των VLCCs σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, το κόστος παραγγελίας ενός VLCC…
Σταθερές είναι οι πρόσφατες τάσεις στη ναυλαγορά των LPG carriers. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα σε πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Νέες κυρώσεις στα πλοία του «σκιώδους» στόλου της Ρωσίας επέβαλε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια του Λονδίνου να εντείνει την πίεση κατά…
Ο ναυτιλιακός κολοσσός A.P. Moller-Maersk (Maersk) προειδοποίησε την Πέμπτη 8 Μαΐου ότι η εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ενδέχεται…
Αναντίρρητα, η αποανθρακοποίηση και η στροφή της ναυτιλίας προς εναλλακτικές μορφές καυσίμων και πρόωσης δεν αποτελεί πλέον μια μελλοντική προοπτική, αλλά ένα επιτακτικό ζήτημα…
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε μία “πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός”, μετά από…
Σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2025 προχώρησε η εισηγμένη στον Nasdaq Capital Clean Energy Carriers Corp., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη.…
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ναυτιλίας χύδην ξηρού φορτίου για το παγκόσμιο εμπόριο είναι πασιφανής, εφόσον ληφθούν υπόψη τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα bulk carriers: από μεταλλεύματα χαμηλότερης ζήτησης σε σιτηρά που διασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια χωρών και από τον θερμικό άνθρακα που αξιοποιούν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε σιδηρομετάλλευμα, το δομικό «συστατικό» της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ