
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών επιδρούν σημαντικά στις ναυλαγορές.
Το γεγονός αυτό, τονίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Ναυλομεσιτών (Hellenic Shipbrokers Association-HSA), ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια του θεματικού πάνελ «Geopolitical Shifts: Adapting to new realities in Shipping». Στην εν λόγω συζήτηση, συντονιστής της οποίας ήταν ο Matthew Cox, Head of Benchmark Production Baltic Exchange, συμμετείχαν οι:
Απαντώντας στην εναρκτήρια ερώτηση του κ. Cox, οι ομιλητές υπογράμμισαν ομόφωνα πως η αβεβαιότητα είναι η μόνη σταθερά στη ναυτιλιακή βιομηχανία («uncertainty is the only certainty»), δεδομένου ότι μια μόνο μικρή αλλαγή, είναι ικανή να προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στο σύνολο του κλάδου. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες του πάνελ, οι αναταραχές μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ναυτιλία -όπως προαναφέρθηκε-, οι δασμοί όμως όχι.
Όπως τονίστηκε, η δασμολογική πολιτική Τραμπ όχι μόνο δε λειτουργεί προς όφελος του ναυτιλιακού επιχειρείν, αλλά πολύ περισσότερο ξυπνά άσχημες μνήμες από τη δεκαετία του 1930 και την παγκόσμια οικονομική κρίση, γνωστή ως «The Great Depression». Τότε, η άνευ προηγουμένου ύφεση, ήταν απαύγασμα της αλλαγής προέδρου στις ΗΠΑ και των δασμών που είχαν επιβληθεί, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Αναντίρρητα, ο εν εξελίξει εμπορικός «πόλεμος» έχει δημιουργήσει νέες πραγματικότητες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Όπως αναδείχθηκε από τους ομιλητές, η Κίνα δεν εισάγει πλέον σιτηρά από τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, έχει διεισδύσει σε άλλες αγορές και πιο συγκεκριμένα σε αυτή της Λ. Αμερικής και τη Βραζιλία. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πλήθος επενδύσεων της Κίνας στη χώρα του καφέ, με κύριο επίκεντρο την βελτιστοποίηση των λιμενικών υποδομών, ενώ, παράλληλα δεν είναι λίγες οι κινεζικές εταιρείες που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το γεγονός αυτό, προμηνύει πως οι κινεζικές επενδύσεις δεν έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί με το βλέμμα στο μέλλον και τον ρόλο που θα παίξει η Βραζιλία στο θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων εν μέσω πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού από τις ΗΠΑ.
Τέλος, η σύσφιξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Βραζιλίας, επηρεάζει άμεσα και τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες του πάνελ, κατέληξαν πως ο οι τελευταίες, οφείλουν να στραφούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ούτως ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες τους, από την απουσία των εξαγωγών σιτηρών προς τον ασιατικό γίγαντα.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, TPAO, φέρεται να αγόρασε δύο πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου βαθέων υδάτων. Σύμφωνα με τουρκικό…
Μετά την πρώτη προσθαλάσσωση στην Πάτμο, η Hellenic Seaplanes ανοίγει τα φτερά της και για τη Σκύρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνδεσιμότητας στο Αιγαίο.…
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ