
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην υποστήριξη εγκαταστάσεων υποθαλάσσιων αγωγών και στη θαλάσσια γεωτεχνική χαρτογράφηση. Η τεχνολογία Blue Essence της Fugro, ένα πρωτοποριακό USV, αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κλάδο για την υποστήριξη πόντισης αγωγών σε ένα από τα πλέον απαιτητικά ενεργειακά έργα της Αυστραλίας.
Στο πλαίσιο του έργου Scarborough Energy Project, η Fugro κλήθηκε να υποστηρίξει την εγκατάσταση ενός αγωγού κορμού μήκους 433 χλμ., ο οποίος συνδέει το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Scarborough με την επίγεια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Pluto, στην περιοχή της Karratha. Η αποτύπωση και η παρακολούθηση αυτής της διαδρομής δεν ήταν απλή υπόθεση. Το έργο διέσχιζε υποθαλάσσιες υποδομές άλλων φορέων, ναυτιλιακούς διαύλους και περιβαλλοντικά ευαίσθητες ζώνες.
Η Fugro απάντησε σε αυτή την πρόκληση με ένα σύνολο τεχνολογικών λύσεων. Το USV Blue Essence συνδυάστηκε με προηγμένη επεξεργασία cloud, τηλεχειριζόμενα οχήματα νέας γενιάς και τη χρήση drones για τοπογραφικές αποτυπώσεις στην ξηρά. Η προκαταρκτική αποτύπωση του βυθού παρείχε κρίσιμες πληροφορίες για τη βατότητα της διαδρομής και την απουσία εμποδίων, καθοδηγώντας τις φάσεις εγκατάστασης. Κατά την τοποθέτηση του αγωγού, η Fugro παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο το σημείο επαφής με τον βυθό, τις ακριβείς συντεταγμένες του σωλήνα και παρείχε συνεχή υποστήριξη στη φορτηγίδα πόντισης.
Το αποκορύφωμα των εργασιών υπήρξε η αποτύπωση της τελικής κατάστασης του αγωγού (as-built survey), η οποία παρείχε ακριβή δεδομένα για τη θέση, το βάθος και την εξωτερική κατάστασή του. Αυτή η διαδικασία εξασφάλισε τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχεδιασμού της Woodside και ταυτόχρονα δημιούργησε σημείο αναφοράς για μελλοντική συντήρηση και μακροχρόνια παρακολούθηση της υποδομής.
Η απομάκρυνση επανδρωμένων σκαφών από τις εργασίες μείωσε αισθητά τους κινδύνους για το προσωπικό, ελαχιστοποίησε το ανθρακικό αποτύπωμα του έργου και επέτρεψε σε περισσότερους εμπλεκόμενους να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση σε δεδομένα υψηλής ακριβείας. Η χρήση drones για την τοπογραφική αποτύπωση εντός ενεργής εγκατάστασης LNG ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και την αποδοτικότητα, αποφεύγοντας φυσική παρουσία σε ευαίσθητες περιοχές.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Το Βιετνάμ αναμένεται να αγοράσει 50 αεροσκάφη Boeing, αξίας $8 δισ., σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται κοινό σχέδιο δήλωσης. Η χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ