
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του υπολογιστικού νέφους, η ενεργειακή απαίτηση των κέντρων δεδομένων αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Η ανάγκη για βιώσιμες και αξιόπιστες λύσεις ενέργειας καθιστά επιτακτική την εξερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νεότερη μελέτη του ABS, σε συνεργασία με την Herbert Engineering, εισάγει τα πλωτά κέντρα δεδομένων με πυρηνική τροφοδοσία.
Η πρόταση βασίζεται στη σύζευξη δύο τεχνολογικών οδών που εξελίσσονται παράλληλα, των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors ‒ SMR) και της υπεράκτιας ανάπτυξης υποδομών. Το ερευνητικό έργο με τίτλο «Pathways to a Low Carbon Future: Floating Nuclear Power Data Center» εξετάζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κέντρο δεδομένων πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα. Το κέντρο αυτό θα ψύχεται με τη βοήθεια του νερού από τη θάλασσα ή από εκβολές ποταμών, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται θα παρέχεται από μικρούς, ασφαλείς πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς. Έτσι, εξασφαλίζεται σταθερή λειτουργία χωρίς εξάρτηση από τοπικά δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Η τεχνολογική καινοτομία έγκειται στον διπλό ρόλο των θαλάσσιων υδάτων, αφενός ως φυσικού ψυκτικού μέσου για τους διακομιστές και αφετέρου ως μέσου απόρριψης θερμότητας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η ενσωμάτωση των SMRs προσφέρει ένα συμπαγές, ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα παροχής ενέργειας, το οποίο εξαλείφει την ανάγκη για διασύνδεση με το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο και περιορίζει σημαντικά τον άνθρακα. Η υπεράκτια τοποθέτηση των data centers, σε συνδυασμό με την αυτοτροφοδοσία τους μέσω πυρηνικής ενέργειας επί του πλοίου, προσφέρει πλεονεκτήματα όπως η αποσυμφόρηση των τοπικών δικτύων και η μείωση γεωπολιτικών και ενεργειακών κινδύνων.
Η μελέτη του ABS παρέχει λεπτομερή τεχνικά δεδομένα για τις παραμέτρους σχεδιασμού, όπως η διαχείριση θερμικού φορτίου, η κατανομή βαρών, οι μηχανολογικές απαιτήσεις πλωτότητας και αντοχής, καθώς και οι κανονιστικές ανάγκες που θα καθορίσουν τους μελλοντικούς κανονισμούς. Το έργο επεκτείνει προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες του ABS και της Herbert Engineering για την εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες υποδομές, όπως αποτυπώθηκαν σε μελέτες για πλωτούς πυρηνικούς σταθμούς και πυρηνικά πλοία-μεταφορείς LNG.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Φορτηγό πλοίο σημαίας Sierra Leone με 14 άτομα πλήρωμα προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Κυριαμάδι Σητείας. Στο σημείο σπεύδουν 3 ΠΛΣ, 2 παραπλέοντα και ιδιωτικά…
Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουλίου 2025, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται…
Ένα ταϊλανδέζικο μαχητικό αεροσκάφος F-16, βομβάρδισε πριν από λίγη ώρα στόχους στην Καμπότζη, σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο πλευρών. Η ένταση που επικρατούσε…
Παραγγελία-ορόσημο για την αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία τοποθετήθηκε πρόσφατα στο ναυπηγείο Hanwha Philly Shipyard, που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το…
Από 1η Ιανουάριου 2026 καταργείται η κατάταξη στρατεύσιμων σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς και θα…
Η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών πραγματοποίησε ολοκληρωτική εμφάνιση απέναντι στη Σερβία, στον «μικρό» τελικό της Σιγκαπούρης, και εξασφάλισε το τέταρτο χάλκινο μετάλλιό της (πέμπτο…
Με δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζεται (και) το 2025 η επέκταση του στόλου της Navios Maritime Partners, η οποία, με επικεφαλής την κ. Αγγελική Φράγκου, γιόρτασε…
Η CMA D. ARGOUDELIS & CO S.A., κορυφαία εταιρεία στον τομέα της ναυτιλιακής, βιομηχανικής και ενεργειακής αυτοματοποίησης, ανακοινώνει με υπερηφάνεια τη νέα της στρατηγική…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ