
Με το πόδι στο… φρένο είναι οι παραγγελίες πλοίων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μειωμένο φέτος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω διάστημα οι παραγγελίες διαμορφώθηκαν σε 439, δηλαδή σε χαμηλό τεσσάρων ετών. Το ίδιο διάστημα πέρσι οι παραγγελίες πλοίων είχαν διαμορφωθεί σε 980 και το 2023 σε 809.
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο τοπίο δισταγμού, οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να ξεχωρίζουν – όχι λόγω του μεγάλου αριθμού παραγγελιών, αλλά με τις στρατηγικές προσεγγίσεις τους. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υιοθετούν μια ιδιαίτερα επιλεκτική επενδυτική στρατηγική, μετατοπίζοντας τη δραστηριότητά προς εναρμονισμένα με τους κανονισμούς ναυπηγεία. Αυτή η ανακατεύθυνση όχι μόνο μετριάζει τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά σηματοδοτεί επίσης μια σαφή και σκόπιμη στρατηγική στάση. Η κατανομή των επενδύσεων ανά τύπο πλοίου και η γεωγραφική προτίμηση των ναυπηγείων αντικατοπτρίζουν μια σταθερή δέσμευση για μακροπρόθεσμη λειτουργική και εμπορική αξία, ακόμη και σε ένα έτος μειωμένης συνολικής δραστηριότητας.
Οι παραγγελίες ελληνικών συμφερόντων μειώθηκαν από 112 πλοία πέρυσι σε 65 στο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025. Ωστόσο, παρά τον χαμηλότερο αριθμό, το μερίδιο των Ελλήνων πλοιοκτητών αυξήθηκε σημαντικά – από 11,5% το 2024 σε 15,8% το 2025. Η σύνθεση αυτών των ελληνικών παραγγελιών αποκαλύπτει μια εστιασμένη συγκέντρωση του σε δύο κύριους τομείς: τα δεξαμενόπλοια, τα οποία αποτελούν το 49% των παραγγελιών, και τα containerships, που αντιπροσωπεύουν το 43%. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σχεδόν πλήρης απουσία νέων παραγγελιών για bulkers και των gas carriers. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτώση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για πλοία μεταφοράς LNG που ιστορικά αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό μερίδιο των ελληνικών παραγγελιών, ιδίως στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία. Η στρατηγική αυτή στροφή υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στους κινδύνους υπερπροσφοράς που αντιμετωπίζει η αγορά του LNG, με το orderbook να αγγίζει το 50% του υφιστάμενου στόλου.
Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των παραγγελιών, η Κίνα διατηρεί επί του παρόντος ένα μικρό προβάδισμα έναντι της Ελλάδας, έχοντας προβεί σε 69 παραγγελίες νέων πλοίων κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2025. Το μερίδιο των Κινέζων πλοιοκτητών στις παραγγελίες ανέρχεται στο 15,7% – ελαφρώς αυξημένο από το 14,8% πέρυσι, αν και με σημαντικά χαμηλότερο αριθμό πλοίων (146). Οι Κινέζοι πλοιοκτήτες συνεχίζουν να δείχνουν προτίμηση στα δεξαμενόπλοια, τα οποία αποτελούν το 52% των παραγγελιών τους, ακολουθούμενα από τα bulkers με 13% και τα containerships με 16%. Ακολουθούν οι ιαπωνικών συμφερόντων παραγγελίες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σε 23 φέτος. Κατά συνέπεια το μερίδιο αγοράς των Ιαπώνων ανέρχεται σε 5,2%.
Πηγή: Αllied Shipbroking
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Απώλειες κατέγραψε για έκτη διαδοχική εβδομάδα η ναυλαγορά των containerships, με τις καθοδικές πιέσεις στους spot ναύλους να εντείνονται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης World Container…
Η επανεκκίνηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα είναι γεγονός, με την Hellenic Seaplanes να συνεχίζει τις πτήσεις της. Μετά την επιτυχημένη προσθαλάσσωση υδροπλάνου στο…
H Αρχή του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETS), με απάντησή της στις διαβουλεύσεις της βιομηχανίας για την επέκταση του UK ETS…
Νέες κινήσεις στη «σκακιέρα» της ενέργειας προανήγγειλε η Τουρκία, η οποία καλοβλέπει την επίτευξη νέας συμφωνίας με το Ιράκ για έναν αγωγό πετρελαίου ανάμεσα…
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν…
Η Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία τύπου…
Εν μέσω συθέμελων μεταβολών στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου, η στροφή της Κίνας από τον άνθρακα στον βωξίτη και στο σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας φαίνεται…
Καθώς η αγορά αυτοκινήτων της Αιγύπτου επεκτείνεται, οδηγούμενη από την οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της χώρας, ο πρώτος αιγυπτιακός τερματικός σταθμός οχημάτων πραγματοποίησε πρεμιέρα.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ