
Η Ελλάδα θα εξάγει σπάνια μέταλλα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και αντιμόνιο, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, ενώ συνεχίζεται η εξαιρετικά σημαντική συγκέντρωση γνώσης για τα ορυκτά κοιτάσματα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που βοηθούν στην ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας.
Το εν λόγω μουσείο αποτελεί μια «κιβωτό» επιστημονικής έρευνας 100 ετών.
Βασικός φορέας της «συλλογής» αυτής της γνώσης, επισημαίνει σε ρεπρτάζ της η ΕΡΤ, είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών, η οποία έχει βασική αποστολη της τον εντοπισμό ορυκτών.
Ανάμεσά τους το Γάλλιο, που ως παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου, σήμερα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και το αναζητά απεγνωσμένα η παγκόσμια βιομηχανία για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων, της διαστημικής τεχνολογίας της αμυντικής βιομηχανίας.
Γάλλιο εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα ενω αντιμόνιο που επίσης χρησιμοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, εντοπίζεται στη Χίο, στο Καλλυντήρι της Ροδόπης στο Λαχανά Θεσσαλονίκης όπου ήδη εκτελούνται έρευνες και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης τους, ενώ στα Κιμμέρια της Ξάνθης και στους Μολάους βρέθηκε Γερμάνιο και στη Σάμο ενδείξεις για ύπαρξη λιθίου.
«Η πατρίδα μας είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες, υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων, σε πολλά έχει πρωτιά η Ελλάδα ειδικά στα βιομηχανικά ορυκτά» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Κωνσταντίνος Σάλτας.
Το πεδίο μελέτης του ΕΑΓΜΕ είναι πολύ ευρύ και περιλαμβάνει εκτός των ορυκτών, τον εντοπισμό γεωθερμικών πεδίων και τη μελέτη υπόγειων υδάτων.
«Όλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία, όλη αυτή η βιβλιοθήκη πλέον έχει ψηφιοποιηθεί – είναι πλέον προσβάσιμα γρήγορα και με μηδενικό κόστος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο στην πολιτεία όσο και στους επενδυτές να έχουν την πρωτογενή πληροφορία» επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσης Γκούτης.
Σημειώνεται πως πάνω από 10.000 μελέτες με όλα τα ερευνητικά δεδομένα μετά την ψηφιοποίηση τους είναι ελεύθερα προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ.
Πηγή: alithia.gr
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Με μια φαντασμαγορική τελετή, η Royal Caribbean καλωσόρισε πρόσφατα το νεότευκτο «Star of the Seas» στον στόλο της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Star…
Περιορισμένες ήταν οι πρόσφατες μεταβολές στη ναυλαγορά των LNG carriers, με τις προκλήσεις να επιμένουν. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Οι εξελίξεις στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2025 βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκθεσης «Global Trade Update»…
Συνέντευξη του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ