
Σε νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στη θάλασσα του Ισραήλ προχωράει από το 2026 η Energean, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Μαρτίου η εταιρεία προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.
Οι δύο πρώτες γεωτρήσεις «Αθηνά» και «Ζευς» αποτελούν μέρος της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Katlan» και θα παράγουν 26 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου και, συνολικά 170 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe). Παράλληλα, οι γεωτρήσεις στις ανακαλύψεις «Ήρα» και «Απόλλων» προσδιορίζονται για το 2028.
Σχετικά με το κοίτασμα «Katlan», επιβεβαιώθηκε ο προγραμματισμός για την παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027. Η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές προς τις αγορές της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια του 2024 συνεχίσαμε την πορεία ανάπτυξης, με την παραγωγή του ομίλου να αυξάνεται κατά 24% φτάνοντας τα 153.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (kboed), εκ των οποίων τα 112 kboed προήλθαν από τα κύρια κοιτάσματά μας, “Καρίς” και “Βόρειο Καρίς” στο Ισραήλ. Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή, συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λειτουργία της πλωτής μονάδας παραγωγής Energean Power FPSO, η οποία ήταν διαθέσιμη σε ποσοστό 99%. Επιπλέον, λάβαμε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το κοίτασμα “Κατλάν”, ενώ η έναρξη λειτουργίας της δεύτερης μονάδας παραγωγής πετρελαίου βρίσκεται σε εξέλιξη και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025, αυξάνοντας τη δυναμικότητα παραγωγής ρευστών υδρογονανθράκων από το Energean Power».
Σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα, η μοναδική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επένδυση αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο έχει λάβει εγκρίσεις για χρηματοδότηση περίπου 270 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το Connecting Europe Facility (CEF).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Η τεχνολογία μεταφοράς υγρού υδρογόνου βρίσκεται στο επίκεντρο νέας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Lloyd’s Register (LR) και του Εθνικού Πανεπιστημίου του Πουσάν (PNU) στη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ