
Σε σκοπέλους συνεχίζει να πέφτει το μεγαλεπήβολο project Neom της Σαουδικής Αραβίας.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι το πρώτο στάδιο της φουτουριστικής πόλης-οράματος του Πρίγκιπα Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, είχε αρχικό προϋπολογισμό $1,3 δισ., ο οποίος πλέον έχει εκτιναχθεί στα $4 δισ. Μάλιστα, σε ειδική εκδήλωση για το πρώτο στάδιο του project, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Σαουδάραβα Πρίγκιπα.
Από την έναρξή του, το 2017, για το project έχουν δαπανηθεί περισσότερα από $50 δισ., ενώ κάποιες «τολμηρές» ιδέες, όπως ένα χιονοδρομικό κέντρο στην έρημο και μια γραμμική πόλη μήκους 170 χλμ., δύσκολα θα πραγματοποιηθούν.
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει εκτεταμένη οικονομική χειραγώγηση εντός της ηγεσίας της Neom. Σύμφωνα με εσωτερικούς ελέγχους, τα στελέχη, με τη βοήθεια οικονομικών συμβούλων, είχαν χρησιμοποιήσει υπερβολικά αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις για να δικαιολογήσουν την εκτίναξη του κόστους. Ο έλεγχος έκανε λόγο για «εσκεμμένη χειραγώγηση» των αριθμών από «ορισμένα μέλη της διοίκησης». Παρουσίαση υψηλόβαθμων στελεχών του Νeom το 2023 εκτιμούσε ότι το θέρετρο θα απαιτήσει $8,8 τρισ. ‒ περισσότερο από 25 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι το 2035, αναμένεται να κοστίσει $370 δισ., γίνεται σαφές ότι ο αρχικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανέμεναν ότι το Neom θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Εντούτοις, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Βασίλειο είναι απογοητευτικά χαμηλές και το 2023 διαμορφώθηκαν σε $26 δισ., ενώ ο στόχος για το 2030 είναι στα $100 δισ.
Οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί, δεδομένης της πολυπλοκότητας του project και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στις δαπάνες που σχετίζονται με έργα αστικής ανάπλασης. To Neom αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οράματος 2030, του σχεδίου διαφοροποίησης της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ