
Οι βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ να καταστήσει εκ νέου τις ΗΠΑ «σπουδαία» χώρα αφορούν και την αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία. Είναι όμως σε θέση η βιομηχανία των ΗΠΑ να αναρριχηθεί, ελέω της ελλιπούς ανταγωνιστικότητάς της έναντι των ασιατικών χωρών;
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η ναυλομεσιτική Intermodal αναλύει το παγκόσμιο orderbook, αναδεικνύοντας τις πρωταγωνίστριες χώρες στις ναυπηγήσεις πλοίων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα, καθώς το orderbook των κινεζικών ναυπηγείων μετρά 3.454 πλοία χωρητικότητας 175,4 εκατ. gt (62% του παγκόσμιου orderbook).
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νότια Κορέα, τα ναυπηγεία της οποίας αναμένεται να παραδώσουν 687 πλοία χωρητικότητας 60,1 εκατ. gt (21%), ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε τα ιαπωνικά ναυπηγεία, τα οποία κατασκευάζουν 651 πλοία χωρητικότητας 24,8 εκατ. gt (9%). Συνεπώς, αυτές οι τρεις χώρες καταλαμβάνουν ποσοστό άνω του 90% του παγκόσμιου orderbook σε όρους χωρητικότητας πλοίων.
Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης, βάσει της Intermodal, βρίσκονται η Ιταλία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, με ποσοστά 1,35%, 1% και 0,89% αντίστοιχα. Η Ιταλία κατασκευάζει αρκετά κρουαζιερόπλοια, ενώ στο Βιετνάμ διατηρεί θυγατρική ο νοτιοκορεατικός κολοσσός HD Hyundai και στις Φιλιππίνες θυγατρική το ιαπωνικό ναυπηγείο Tsuneishi.
Από την άλλη, τα αμερικανικά ναυπηγεία δεν βρίσκονται καν εντός δεκάδας, με το orderbook τους να μετρά αθροιστικά 52 πλοία χωρητικότητας 245.000 gt, κυρίως ρυμουλκά και επιβατηγά.
Ωστόσο, υπογραμμίζει η Intermodal, οι προοπτικές της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι σημαντικές. Αιχμή του δόρατος για την αναβίωση των αμερικανικών ναυπηγείων δύνανται να αποτελέσουν στρατηγικές συνεργασίες και υψηλές επενδύσεις, όπως η δέσμευση της CMA CGM για επενδύσεις ύψους $20 δισ. στις ΗΠΑ τα επόμενα έτη, αλλά και ο ρόλος οδηγού των ΗΠΑ στην τεχνολογία.
Συνεπώς, ένα μέλλον όπου οι ΗΠΑ, μαζί με το Βιετνάμ και την Ινδία, ταράσσουν τα ύδατα της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας ίσως να μην είναι τόσο ανέφικτο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
47χρόνος ημεδαπής καταγωγής ναυτικός μέλος πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ σημαίας Ιταλίας τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διαδικασία φορτοεκφορτώσης τράκτορα με επικαθήμενο στο λιμάνι της Πάτρας.
Το Πακιστάν έκλεισε σήμερα τον εναέριο χώρο του για όλα τα ινδικά αεροσκάφη, μια σημαντική εξέλιξη που διέκοψε πολλές διεθνείς πτήσεις και έφερε τα…
Περίπου 82.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Δούναβη κατά τη μεταφορά σε φορτηγίδα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, προκαλώντας κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού, τόνισε…
Το πρώτο «Repowering Αιολικών Πάρκων» στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία προχώρησε σε αντικατάσταση παλιών ανεμογεννητριών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο…
Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του κλάδου μεταφορών παραμένουν θολές, επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον της ζήτησης για αερομεταφορές τους επόμενους μήνες.…
Στον απόηχο της επίσημης ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την επιβολή λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία, η ναυτιλία τακτικών γραμμών αναγκάζεται να προσαρμοστεί στη νέα…
Σε ρότα ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται η αιολική ενέργεια παγκοσμίως, με το 2024 να αποτελεί έτος-ορόσημο για τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του…
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται την τελευταία τριετία οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν καταγραφεί πολλαπλά περιστατικά φθοράς…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ