
Η εμπιστοσύνη των CEOs στην ανάπτυξη κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, παρά το ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της EY-Parthenon, CEO Outlook Survey: Global Confidence Index, που εξετάζει το επίπεδο αισιοδοξίας 1.200 κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών παγκοσμίως, μέσα από 15 δείκτες εμπιστοσύνης, η θετική προοπτική των CEOs συνεχίζει να ενισχύεται σταθερά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2024 και δείχνουν πώς οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου βλέπουν το μέλλον – τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης, όσο και δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και οι γεωπολιτικές εντάσεις – που σχεδόν ένας στους δύο (49%) CEOs αναμένει να κλιμακωθούν περαιτέρω το 2025 – καθιστούν τις επιχειρηματικές αποφάσεις πιο σύνθετες από ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των CEOs δεν κλονίζεται, αλλά συνεχίζει να ενισχύεται, φτάνοντας το 73,5% (από 70,5% τον Σεπτέμβριο του 2024), με τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό να βρίσκεται στον πυρήνα των φιλοδοξιών τους. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς (57%) δηλώνουν βέβαιοι ότι μπορούν να επαναπροσδιορίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο μέσω αυτού του μετασχηματισμού, ένα στοίχημα που, σύμφωνα με την έρευνα, θα καθορίσει ποιοι θα ηγηθούν της επόμενης μέρας και ποιοι θα μείνουν πίσω.
Παράλληλα, η έρευνα υπογραμμίζει ότι το στρατηγικό όραμα και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι απλώς προτεραιότητες, αλλά αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Η εκπαίδευση και η συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, ώστε να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες, θεωρούνται πλέον απαραίτητες. Το 85% των CEOs παγκοσμίως θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των κενών στις δεξιότητες, και η εξισορρόπηση μεταξύ ανθρώπινου ταλέντου και νέων τεχνολογιών, θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία το 2025. Ωστόσο, ο παράγοντας «ταλέντο» παραμένει αβέβαιος. Με τη μείωση της κερδοφορίας να πιέζει τις επιχειρήσεις, το 42% των CEOs εκτιμούν ότι ενδέχεται να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού, αποδεικνύοντας ότι η εξίσωση μεταξύ ανάπτυξης και κόστους παραμένει σύνθετη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιο αισιόδοξοι CEOs εστιάζουν περισσότερο στη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζόμενων και των πελατών μέσω του μετασχηματισμού (60% έναντι 30% των λιγότερο αισιόδοξων CEOs), ενώ όσοι έχουν περισσότερες επιφυλάξεις κινούνται πιο συντηρητικά, δίνοντας προτεραιότητα στην αύξηση των εσόδων και στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους (40% έναντι 20% των πιο αισιόδοξων).
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
47χρόνος ημεδαπής καταγωγής ναυτικός μέλος πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ σημαίας Ιταλίας τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διαδικασία φορτοεκφορτώσης τράκτορα με επικαθήμενο στο λιμάνι της Πάτρας.
Το Πακιστάν έκλεισε σήμερα τον εναέριο χώρο του για όλα τα ινδικά αεροσκάφη, μια σημαντική εξέλιξη που διέκοψε πολλές διεθνείς πτήσεις και έφερε τα…
Περίπου 82.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Δούναβη κατά τη μεταφορά σε φορτηγίδα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, προκαλώντας κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού, τόνισε…
Το πρώτο «Repowering Αιολικών Πάρκων» στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία προχώρησε σε αντικατάσταση παλιών ανεμογεννητριών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο…
Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του κλάδου μεταφορών παραμένουν θολές, επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον της ζήτησης για αερομεταφορές τους επόμενους μήνες.…
Στον απόηχο της επίσημης ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την επιβολή λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία, η ναυτιλία τακτικών γραμμών αναγκάζεται να προσαρμοστεί στη νέα…
Σε ρότα ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται η αιολική ενέργεια παγκοσμίως, με το 2024 να αποτελεί έτος-ορόσημο για τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του…
Διαχειρίστριες εταιρείες και ναυπηγεία της Νότιας Κορέας φαίνεται πως θα ευνοηθούν από τα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ στα κινεζικά πλοία, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ