
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και να υπογράψει μια συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να ανακτήσει την αμερικανική υποστήριξη στη μάχη του κατά της Ρωσίας την ώρα που η Ουάσινγκτον φαίνεται να αλλάζει στάση έναντι της Μόσχας.
Ο Ζελένσκι, που έχει λάβει από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας και ηθική υποστήριξη, είναι αντιμέτωπος με μια εντελώς διαφορετική στάση από τον Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του, να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα και να αποζημιωθούν οι ΗΠΑ για τα χρήματα που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία.
Επίσης ο Τραμπ έχει αποφύγει να δεσμευθεί στην ασφάλεια της Ευρώπης, της οποίας οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει απαραίτητος εταίρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο υποστηρικτή της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη και έχει εγείρει φόβους ότι το Κίεβο ίσως αναγκαστεί να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να ευνοεί τη Ρωσία.
Η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκμεταλλευθούν τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας από την πλευρά της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, κάτι που έχει απογοητεύσει την Ουκρανία.
Χάρη στη συμφωνία η Ουάσινγκτον θα πάρει πίσω μερικά από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει κοστίσει ο εξοπλισμός που έχει προσφέρει στο Κίεβο μέσω ενός επενδυτικού ταμείου ανοικοδόμησης το οποίο θα συγκεντρώνει τα έσοδα από την πώληση των ουκρανικών σπάνιων γαιών.
Η Ουκρανία ελπίζει η συμφωνία αυτή να ενισχύσει την υποστήριξη του Τραμπ προς τις προσπάθειες του Κιέβου να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από τη Ρωσία. Η συμφωνία εξάλλου αναμένεται να ωθήσει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να δεχθούν να προσφέρουν νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ αντιπαρατέθηκε με τον Ζελένσκι, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος έχει διαχειριστεί τον πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα και καλώντας τον να δεχθεί τη συμφωνία για τα ορυκτά.
Όμως στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ χθες Πέμπτη ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν αποκάλεσε τον Ζελένσκι “ δικτάτορα”, απάντησε: “ Το είπα αυτό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είπα κάτι τέτοιο”.
Ο Ρεπουμπλικάνος επίσης πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του και εξήρε τον ουκρανικό στρατό για τη γενναιότητά του.
“ Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να πετύχουμε ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και πιστεύω ότι προχωράμε αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε. “ Είτε θα γίνει αρκετά σύντομα είτε καθόλου”, σημείωσε ο Τραμπ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Από την πλευρά του ο Στάρμερ δήλωσε ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο συζήτησε ένα σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης που είναι “ σκληρό και δίκαιο, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμβάλει η Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει ισχύ ώστε να εμποδιστεί ο Πούτιν να επιστρέψει ζητώντας περισσότερα”.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτικό προσωπικό επί του πεδίου ως ειρηνευτική δύναμη, “ διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διαρκέσει η ειρήνη”.
Ο Τραμπ όμως απέρριψε την πρόταση Στάρμερ για συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτή τη δύναμη.
Με βάση τη συμφωνία που πρόκειται να υπογράψουν σήμερα Τραμπ και Ζελένσκι, η Ουκρανία θα καταβάλλει το 50% “ όλων των εσόδων που θα προκύψουν από την μελλοντική εκμετάλλευση όλων των συναφών φυσικών πόρων που ανήκουν στην ουκρανική κυβέρνηση” στο ταμείο ανοικοδόμησης, το οποίο θα ανήκει και θα διαχειρίζονται από κοινού οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.
Στη συμφωνία δεν κατονομάζονται οι εν λόγω πόροι, αλλά περιγράφει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται μέταλλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά, αλλά και υποδομές, όπως τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιμάνια.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Αύξηση κατά 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάρτιο φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Μάρτιου 2024, έναντι μείωσης κατά…
Ως διά μαγείας τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εξαφανίζονται από τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης της ναυτιλιακής κίνησης. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας υποχώρησαν…
Τα venture capitals που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη οδηγούν την ανάπτυξη στην αγορά των startups, την ίδια ώρα που άλλες εταιρείες αδυνατούν να σηκώσουν…
Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της στη «σκακιέρα» των ναυπηγήσεων φαίνεται να ζυγίζει η Νότια Κορέα, η οποία εστιάζει στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν…
Το νέο ferry «Nerthus» της Molslinjen είναι πλήρως ηλεκτρικό, εξασφαλίζοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Το πλοίο, το οποίο σχεδίασε η…
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επέκταση της Hapag-Lloyd στην αγορά των containerships, καθώς η γερμανική εταιρεία τακτικών γραμμών έφτασε πρόσφατα σε ένα σημαντικό ορόσημο…
Καθώς οι τιμές πετρελαίου σημειώνουν πτωτική πορεία, το ίδιο ισχύει και για το αργό της Ρωσίας, το οποίο πωλείται σε τιμές που το καθιστούν…
Τα projects ναυπήγησης σύγχρονων πλοίων για λογαριασμό Ελλήνων πλοιοκτητών βαίνουν δυναμικά σε διεθνή ναυπηγεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ναυπηγείου Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ