
Η πυρηνική τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή, αξιόπιστη και μηδενικών εκπομπών λύση για τη θαλάσσια μεταφορά. Σύμφωνα με νέα έκθεση των CORE POWER, NorthStandard και Lloyd’s Register (LR), το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και στην υιοθέτηση προηγμένων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (A-SMRs) ως πηγής ενέργειας για εμπορικά πλοία και Πλωτών Πυρηνικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (FNPPs).
Η βασική τεχνολογία που προτείνεται γι’ αυτή τη μετάβαση είναι οι προηγμένοι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες (A-SMRs). Οι αντιδραστήρες αυτοί, σε αντίθεση με τις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαθέτουν έναν αρθρωτό σχεδιασμό που επιτρέπει την τυποποιημένη κατασκευή και τη γρήγορη συναρμολόγηση, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και τον χρόνο ανάπτυξης. Επιπλέον, οι αντιδραστήρες A-SMRs ενσωματώνουν συστήματα ασφαλείας, όπως αυτοματοποιημένη ψύξη και ελεγχόμενη λειτουργία σε περίπτωση βλάβης, εξαλείφοντας έτσι τους κινδύνους που σχετίζονται με τα παραδοσιακά πυρηνικά συστήματα.
Μια άλλη κρίσιμη πτυχή αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης είναι η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των πυρηνοκίνητων πλοίων. Η NorthStandard υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου αστικής ευθύνης για τη ναυτική πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς την ύπαρξη ενός σαφούς νομικού και ασφαλιστικού πλαισίου, η εμπορική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας θα είναι αργή και δύσκολη. Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την ανανέωση των υφιστάμενων κανονισμών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρεία υιοθέτηση της ναυτικής πυρηνικής τεχνολογίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για το Βασιλικό Ναυτικό. Η στρατιωτική τεχνογνωσία μπορεί να μεταφερθεί στη ναυτιλιακή βιομηχανία, επιτρέποντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή καθαρής ενέργειας στη ναυτιλία. Επιπλέον, τα πυρηνοκίνητα πλοία δεν θα βασίζονται σε λιμενικές υποδομές για την παροχή ενέργειας, ενώ οι FNPPs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ηλεκτροδότησης των λιμένων και της εθνικής ενεργειακής υποδομής.
Το νέο αυτό πλαίσιο πολιτικής έρχεται σε μια περίοδο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να τριπλασιάσει τη δυναμικότητα της πυρηνικής του ενέργειας στην πρόσφατη Σύνοδο COP28. Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια έως το 2050 προβλέπει ότι οι νέοι, μικρότεροι και πιο εξελιγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας της χώρας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Η τεχνολογία μεταφοράς υγρού υδρογόνου βρίσκεται στο επίκεντρο νέας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Lloyd’s Register (LR) και του Εθνικού Πανεπιστημίου του Πουσάν (PNU) στη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ