
Η πυρηνική τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή, αξιόπιστη και μηδενικών εκπομπών λύση για τη θαλάσσια μεταφορά. Σύμφωνα με νέα έκθεση των CORE POWER, NorthStandard και Lloyd’s Register (LR), το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και στην υιοθέτηση προηγμένων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (A-SMRs) ως πηγής ενέργειας για εμπορικά πλοία και Πλωτών Πυρηνικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (FNPPs).
Η βασική τεχνολογία που προτείνεται γι’ αυτή τη μετάβαση είναι οι προηγμένοι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες (A-SMRs). Οι αντιδραστήρες αυτοί, σε αντίθεση με τις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαθέτουν έναν αρθρωτό σχεδιασμό που επιτρέπει την τυποποιημένη κατασκευή και τη γρήγορη συναρμολόγηση, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και τον χρόνο ανάπτυξης. Επιπλέον, οι αντιδραστήρες A-SMRs ενσωματώνουν συστήματα ασφαλείας, όπως αυτοματοποιημένη ψύξη και ελεγχόμενη λειτουργία σε περίπτωση βλάβης, εξαλείφοντας έτσι τους κινδύνους που σχετίζονται με τα παραδοσιακά πυρηνικά συστήματα.
Μια άλλη κρίσιμη πτυχή αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης είναι η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των πυρηνοκίνητων πλοίων. Η NorthStandard υπογραμμίζει ότι η δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου αστικής ευθύνης για τη ναυτική πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς την ύπαρξη ενός σαφούς νομικού και ασφαλιστικού πλαισίου, η εμπορική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας θα είναι αργή και δύσκολη. Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την ανανέωση των υφιστάμενων κανονισμών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευρεία υιοθέτηση της ναυτικής πυρηνικής τεχνολογίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για το Βασιλικό Ναυτικό. Η στρατιωτική τεχνογνωσία μπορεί να μεταφερθεί στη ναυτιλιακή βιομηχανία, επιτρέποντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή καθαρής ενέργειας στη ναυτιλία. Επιπλέον, τα πυρηνοκίνητα πλοία δεν θα βασίζονται σε λιμενικές υποδομές για την παροχή ενέργειας, ενώ οι FNPPs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ηλεκτροδότησης των λιμένων και της εθνικής ενεργειακής υποδομής.
Το νέο αυτό πλαίσιο πολιτικής έρχεται σε μια περίοδο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να τριπλασιάσει τη δυναμικότητα της πυρηνικής του ενέργειας στην πρόσφατη Σύνοδο COP28. Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια έως το 2050 προβλέπει ότι οι νέοι, μικρότεροι και πιο εξελιγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας της χώρας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στο υπό λιβεριανή σημαία ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Eternity C, το οποίο δέχθηκε επίθεση χθες Δευτέρα από πλωτά…
Tο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί,…
Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, TPAO, φέρεται να αγόρασε δύο πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου βαθέων υδάτων. Σύμφωνα με τουρκικό…
Μετά την πρώτη προσθαλάσσωση στην Πάτμο, η Hellenic Seaplanes ανοίγει τα φτερά της και για τη Σκύρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνδεσιμότητας στο Αιγαίο.…
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ