
Τους λόγους για τους οποίους ο ΙΜΟ θα πρέπει να προβεί σε άμεση απαγόρευση των scrubbers, λόγω του αντικτύπου τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, αναλύει σε νέα έκθεση η περιβαλλοντική οργάνωση Pacific Environment.
Η έκθεση Poison in the Water: The Call to Ban Scrubber Discharge, The Health and Environmental Costs Industry Wants Us to Ignore υπογραμμίζει το σημαντικό κόστος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία από την απεριόριστη χρήση των scrubbers. Εάν δεν απαγορευτεί η χρήση scrubbers και η απόρριψη υγρών αποβλήτων από τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οικοσυστήματα, οι ωκεάνιοι πόροι και οι παράκτιες κοινότητες θα συνεχίσουν να απειλούνται και οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία θα αυξηθούν, τονίζει η αμερικανική οργάνωση. «Tα απόβλητα των scrubbers δηλητηριάζουν τα νερά και το θαλάσσιο περιβάλλον μας», δήλωσε η Kay Brown, Arctic Policy Director της Pacific Environment.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της χρήσης scrubbers φαίνεται να διχάζει τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ κατά τη διάρκεια της Pollution Prevention and Response Subcommittee (PPR12/7/3), η οποία λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου. Ο ΙΜΟ δέχεται πιέσεις προκειμένου να θεσπίσει ένα παγκόσμιο μέτρο, δεδομένου ότι περισσότερες από 40 χώρες έχουν θέσει περιορισμούς σε αυτή την τεχνολογία στα ύδατά τους, με πιο πρόσφατες τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Από την άλλη, χώρες όπως η Βραζιλία, το Ιράν και η Ινδία υποστηρίζουν τη μέχρι τώρα πρόταση του ICS να συνεχίσει να εργάζεται εντός του υφιστάμενου πλαισίου (εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές) και να μην «τιμωρεί» πλοία που ήδη διαθέτουν scrubbers. To ICS στην PPR12/7/3 υποστήριξε ότι οι εθνικοί περιορισμοί αφορούν σε εσωτερικά δίκτυα και όχι σε χωρικά ύδατα όπου διέρχονται ξένα πλοία και λαμβάνονται προληπτικά και όχι με βάση σαφή στοιχεία. Η Πολωνία τάχθηκε απέναντι σε αυτή την προσέγγιση «χαμηλής φιλοδοξίας», τονίζοντας ότι η έλλειψη ενός πλαισίου από τον ΙΜΟ οδηγεί στην αύξηση των εθνικών περιορισμών των scrubbers σε όλο τον κόσμο, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΙΜΟ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, TPAO, φέρεται να αγόρασε δύο πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου βαθέων υδάτων. Σύμφωνα με τουρκικό…
Μετά την πρώτη προσθαλάσσωση στην Πάτμο, η Hellenic Seaplanes ανοίγει τα φτερά της και για τη Σκύρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνδεσιμότητας στο Αιγαίο.…
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ