
Η μείωση των εκπομπών άκαυστου μεθανίου από πλοία LNG είτε λόγω διαρροής είτε λόγω ατελούς καύσης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το μεθάνιο είναι ένα από τα πιο δραστικά αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με σημαντική επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η πρωτοβουλία Methane Abatement in Maritime Innovation Initiative (MAMII), με τη στήριξη κορυφαίων εταιρειών, όπως οι Chevron, Carnival Corporation & plc, Shell και Seapeak, εστιάζει στην ανάπτυξη και στη δοκιμή καινοτόμων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.
Μία από τις πιο καινοτόμες λύσεις προέρχεται από την Xplorobot, η οποία ανέπτυξε ένα φορητό σύστημα ανίχνευσης εκπομπών μεθανίου. Το σύστημα αυτό, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικής όρασης, μπορεί να ανιχνεύει και να μετρά εκπομπές με ακρίβεια ±30% για ποσότητες άνω των 500 γρ. ανά ώρα και ±50% για ποσότητες μεταξύ 100 και 500 γρ. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει 50-100 σημεία στο πλοίο μέσα σε μία ώρα, μειώνοντας δραστικά το κόστος και τον χρόνο επιθεώρησης.
Παράλληλα, η Sorama ανέπτυξε ακουστικές κάμερες που χρησιμοποιούν ήχο για την ανίχνευση και την οπτικοποίηση διαρροών μεθανίου. Η τεχνολογία δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες που αποτυπώνουν με ακρίβεια την πηγή της διαρροής, απλοποιώντας την επιδιόρθωση. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση τεσσάρων καμερών στο κατάστρωμα πλοίων και τη χρήση μιας φορητής συσκευής για λεπτομερείς ελέγχους σε κρίσιμες περιοχές.
Η framergy παρουσίασε το AYRSORB™ F250GII, ένα υλικό αποτελούμενο από μεταλλο-οργανικά δίκτυα (MOFs) που δεσμεύει και αποθηκεύει μεθάνιο σε πολύ χαμηλότερες πιέσεις από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό επιτρέπει τη διαχείριση των εκπομπών κατά τη διάρκεια του εξαερισμού, ενώ παράλληλα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες μέσω της επαναχρησιμοποίησης ή της πώλησης του δεσμευμένου μεθανίου.
Οι πιλοτικές δοκιμές αυτών των τεχνολογιών στα πλοία θα επικυρώσουν και θα βελτιστοποιήσουν τις λύσεις, παρέχοντας πρακτικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία επηρεάζουν την ενδοποτάμια ναυτιλία, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ