
Τα Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (AUV) αποτελούν σήμερα μία από τις πιο καινοτόμες και αποδοτικές λύσεις για την επιθεώρηση υποθαλάσσιων αγωγών. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση αισθητήρων για τη μέτρηση των ηλεκτρικών πεδίων που δημιουργούνται από τα συστήματα Καθοδικής Προστασίας (CP). Οι μετρήσεις αυτές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση των ανόδων, τη ροή των ηλεκτρικών ρευμάτων και τη γενική ακεραιότητα του αγωγού.
Η τελευταία εξέλιξη στον τομέα αυτόν είναι το σύστημα Argeo Listen, το οποίο ενσωματώνεται στο AUV και χρησιμοποιεί οκτώ ηλεκτρόδια αργύρου/χλωριούχου αργύρου (Ag/AgCl), τοποθετημένα σε επίπεδο με το κύτος του οχήματος. Η διάταξη αυτή προστατεύει τα ηλεκτρόδια από φθορές κατά την εκτόξευση και την ανάκτηση του AUV και μειώνει τον θόρυβο που προκαλείται από τη ροή του νερού.
Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, το AUV κινείται σε ύψος πέντε έως δέκα μέτρων πάνω από τον αγωγό με ταχύτητα τριών έως τεσσάρων κόμβων. Τα ηλεκτρόδια μετρούν με υψηλή ακρίβεια το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται στο θαλασσινό νερό λόγω της ροής ηλεκτρικών ρευμάτων από τις ανόδους του συστήματος CP.
Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη σχέση ανάμεσα στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος και τη φθορά των ανόδων. Το ρεύμα που εξέρχεται από τις ανόδους είναι ανάλογο της διάβρωσης του υλικού τους, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση του ρυθμού διάβρωσης των ανοδίων και της κατάστασης του αγωγού. Όταν δεν ανιχνεύεται ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι η προστατευτική επικάλυψη του αγωγού παραμένει άθικτη και λειτουργεί ως μονωτικό στρώμα, εμποδίζοντας τη διάβρωση. Αντίθετα, οι περιοχές με έντονη ροή ρεύματος υποδεικνύουν φθορές στην επικάλυψη ή εκτεθειμένο μέταλλο.
Το σύστημα Argeo Listen επιτυγχάνει εξαιρετική ακρίβεια στις μετρήσεις, με επίπεδα θορύβου που δεν ξεπερνούν τα 0,005 μV/cm, ενώ η χρήση εξελιγμένων αριθμητικών μεθόδων διασφαλίζει τον υπολογισμό των ρευμάτων και των ρυθμών κατανάλωσης με μικρό περιθώριο σφάλματος. Τα δεδομένα συνδυάζονται με εικόνες από κάμερες, δεδομένα πολυδεσμικού ηχοβολιστή και διαγράμματα σόναρ, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση μέσω του λογισμικού Argeo Scope. Αυτή η ολοκληρωμένη εικόνα επιτρέπει τη γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης του αγωγού, αποκαλύπτοντας τυχόν φθορές και προβλήματα στο CP.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ