
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) επιθυμεί το Τόκιο, καθώς πρόσφατα η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο σχέδιο βάσει του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα καλύπτεται από ΑΠΕ ως το 2040. Απώτερος σκοπός της Ιαπωνίας είναι η επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας ως το 2050.
Δεκατρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι και η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και θα απαντήσει στην αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγής ημιαγωγών.
Η προκαταρκτική εκδοχή του νέου αυτού ενεργειακού σχεδίου προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική, θα παράγουν το 40% με 50% της ενέργειας που χρειάζεται η Ιαπωνία ως το 2040. Σημειώνεται, ότι το 2023 μόλις το 23% της ενέργειας που παραγόταν στη χώρα προερχόταν από τις ανανεώσιμες πηγές.
Η Ιαπωνία, μια χώρα που δεν διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους, «θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ως βασικής πηγής ενέργειας», αναφέρει το σχέδιο που θα εξεταστεί από ειδικούς και θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Το 2023 σχεδόν το 70% των αναγκών της Ιαπωνίας σε ηλεκτρική ενέργεια είχε καλυφθεί από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Η κυβέρνηση επιθυμεί το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 30% με 40% ως το 2040. Εξάλλου το Τόκιο προβλέπει αύξηση 10% με 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2040 σε σχέση με το 2023.
Το σχέδιο, που δημοσιοποιήθηκε από την ιαπωνική υπηρεσία φυσικών πόρων και ενέργειας, δεν περιλαμβάνει πλέον τον στόχο της χώρας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Επρόκειτο για έναν στόχο που είχε οριστεί μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.
Η κυβέρνηση είχε κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έπειτα από αυτή την τριπλή καταστροφή – σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα. Όμως σταδιακά τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ιαπωνίας να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η πυρηνική ενέργεια θα καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας το 2040, επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 30% κατά την περίοδο πριν το 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι η άμεση διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων διασύνδεσης μελών ΜΚΟ με διακινητές προσφύγων- μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας…
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα με ορίζοντα το 2050, οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποανθρακοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται. Ειδικότερα,…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε το Σάββατο 26 Απριλίου να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία – στρατιωτικά και εμπορικά – η δωρεάν διέλευση…
Πρωτοπόροι παραμένουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τον τομέα νέων τεχνολογιών και προηγμένων πλοίων να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με…
Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση του ως κέντρου διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη προσέγγιση του MV COSCO…
Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 28 Απριλίου – 18.20 Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο…
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε…
Το Hinnøy, το νέο ferry μηδενικών εκπομπών που ναυπηγήθηκε από την Cemre Shipyard για λογαριασμό της Torghatten Nord, αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ