
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) επιθυμεί το Τόκιο, καθώς πρόσφατα η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο σχέδιο βάσει του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα καλύπτεται από ΑΠΕ ως το 2040. Απώτερος σκοπός της Ιαπωνίας είναι η επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας ως το 2050.
Δεκατρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι και η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και θα απαντήσει στην αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγής ημιαγωγών.
Η προκαταρκτική εκδοχή του νέου αυτού ενεργειακού σχεδίου προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική, θα παράγουν το 40% με 50% της ενέργειας που χρειάζεται η Ιαπωνία ως το 2040. Σημειώνεται, ότι το 2023 μόλις το 23% της ενέργειας που παραγόταν στη χώρα προερχόταν από τις ανανεώσιμες πηγές.
Η Ιαπωνία, μια χώρα που δεν διαθέτει πολλούς φυσικούς πόρους, «θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ως βασικής πηγής ενέργειας», αναφέρει το σχέδιο που θα εξεταστεί από ειδικούς και θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Το 2023 σχεδόν το 70% των αναγκών της Ιαπωνίας σε ηλεκτρική ενέργεια είχε καλυφθεί από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Η κυβέρνηση επιθυμεί το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 30% με 40% ως το 2040. Εξάλλου το Τόκιο προβλέπει αύξηση 10% με 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2040 σε σχέση με το 2023.
Το σχέδιο, που δημοσιοποιήθηκε από την ιαπωνική υπηρεσία φυσικών πόρων και ενέργειας, δεν περιλαμβάνει πλέον τον στόχο της χώρας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Επρόκειτο για έναν στόχο που είχε οριστεί μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.
Η κυβέρνηση είχε κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έπειτα από αυτή την τριπλή καταστροφή – σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα. Όμως σταδιακά τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ιαπωνίας να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η πυρηνική ενέργεια θα καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας το 2040, επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 30% κατά την περίοδο πριν το 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ένα καινοτόμο project ηλιακής ενέργειας εκκινεί στην Ευρώπη με την υπογραφή της TotalEnergies. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα…
Τα άστρα (σχεδόν) ευθυγραμμίζονται για τα LPG carriers, καθώς η ναυλαγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Fearnleys, οι…
Το βλέμμα του στην αγορά των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένων φορτίων στρέφει ο κολοσσός COSCO. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied, η COSCO…
Με ασταμάτητη όρεξη συνεχίζει η Hapag-Lloyd το πλάνο επέκτασης και ανανέωσης του υπό διαχείριση στόλου της. Ειδικότερα, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied,…
Το διαδίκτυο συνιστά ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων, με τη ναυτιλιακή βιομηχανία να μη συνιστά εξαίρεση. Το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του διεισδύουν ενεργά στις ζωές των ανθρώπων εν πλω, επιτρέποντας την αξιοποίησή του για την ενίσχυση της ασφάλειας και σαφώς οδηγώντας τη διασύνδεση στεριάς και πλοίου σε νέα εποχή.
Οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές και τα λιμάνια αποτελούν πυλώνα ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας για την ΕΕ, όπως προέκυψε και από τα ευρήματα της έκθεσης…
Την παραλαβή ενός ακόμα πλοίου κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων γνωστοποίησε η Hafnia, μέσω σχετικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 22 Μαΐου, η…
Καθώς τα «φώτα» της βιομηχανίας ενέργειας εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στις ακτές της Γουιάνας, η χώρα της Λατινικής Αμερικής προχωρά στη λήψη μέτρων με…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ