
Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε επτά βασικούς τομείς και να βελτιώσει την ευημερία των ναυτικών, να καταστήσει τη ζωή στη θάλασσα ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς και να διασφαλίσει το μέλλον έναντι των μεταβαλλόμενων αναγκών της ναυτιλιακής αγοράς εργασίας, ώστε να προσελκύσει τις μελλοντικές γενιές ναυτικών, αναφέρει νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Diversity@Sea pilot ‒ μια πρωτοβουλία του Global Maritime Forum.
H έκθεση αναγνωρίζει τομείς όπως η αντιμετώπιση της κακοποίησης και της παρενόχλησης, η ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επί των πλοίων ως κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του κλάδου. Τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μιας 10µηνης παγκόσμιας συνεργασίας, στην οποία συµµετείχαν 400 ναυτικοί και 12 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες.
Η έκθεση Improving Seafarer Well-being: Preliminary findings from the Diversity@Sea pilot project δημοσιεύεται σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για τις συνθήκες εργασίας των 1,9 εκατ. ναυτικών παγκοσμίως, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα για την αδιάκοπη ροή του εμπορίου.
Το πιλοτικό πρόγραμμα απαιτούσε από καθεμία από τις ναυτιλιακές εταιρείες (Bernhard Schulte Shipmanagement, bp, Cargill, Chevron Shipping, Diana Shipping, Dorian LPG, Gaslog, Hafnia, Stena, Synergy και Swire Shipping) να έχουν τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες στο πλοίο κατά τη διάρκεια του δεκάμηνου, να εξασφαλίσουν εγκαταστάσεις κατάλληλες για τα δύο φύλα, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων συνθηκών για τις ανάγκες της εμμήνου ρύσεως και την προσωπική υγιεινή, να παρέχουν πρόσβαση σε Wi-Fi 24 ώρες το 24ωρο καθώς και εξοπλισμό ατομικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς.
Οι επτά τομείς που χρήζουν βελτίωσης, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι εξής:
– Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παρενόχλησης.
– Βελτιωμένες συμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η πίεση στους ναυτικούς.
– Ενισχυμένη διαδικτυακή και κοινωνική συνδεσιμότητα.
– Εγγυημένη πρόσβαση στη γραμμή βοήθειας.
– Γονική υποστήριξη.
– Εξοπλισμός ατομικής προστασίας.
– Διαφανή συστήματα κατάρτισης και αξιολόγησης.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ισχυρό comeback έκαναν οι παραγγελίες πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Alternative Fuels Insight (AFI) του DNV. Συγκεκριμένα,…
Στην υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας με «φόντο» το μεγαλεπήβολο έργο «Louisiana LNG» προχώρησαν πρόσφατα οι ενεργειακοί κολοσσοί Woodside και BP. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση…
Ο όμιλος Wärtsilä παρουσίασε την τεχνολογία NextDF για έναν τρίτο κινητήρα, τον κινητήρα διπλού καυσίμου Wärtsilä 46TS-DF. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη λειτουργία…
Η CMA D. ARGOUDELIS & CO S.A., κορυφαίος πάροχος λύσεων αυτοματισμού για τη ναυτιλιακή και βιομηχανική αγορά, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη στρατηγική της…
Σε μια κίνηση με έντονες γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις προέβη πρόσφατα το Πεκίνο, με στόχο να αμβλύνει το εμπορικό χάσμα με την Ουάσιγκτον, το…
Η μέση ηλικία των bulk carriers έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη, εξέλιξη της οποίας τα αίτια εντοπίζονται στις κινήσεις των πλοιοκτητών ακόμα και πριν…
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν και πάλι σήμερα πτώση, άνω του 3%, μετά την ανακοίνωση από τον ΟPEC+ μιας επιτάχυνσης της παραγωγής για τον…
Tην ποιοτική υπεροχή της ελληνικής σημαίας για ακόμα ένα έτος επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του Tokyo MoU. Από την ετήσια έκθεση του Tokyo…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ