
Σε σημαντική πρωτοβουλία με επίκεντρο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, και δη του πληθυσμού φαλαινών φυσητήρων στην ανατολική Μεσόγειο, προχωρά η Arcadia Shipmanagement μέσω ανακατεύθυνσης των πλοίων της.
Ειδικότερα, το IFAW (Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων) στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον οργανισμό OceanCare, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας Πέλαγος και το WWF Ελλάς, προσέγγισε την Arcadia Shipmanagement με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουν οι φυσητήρες στα δυτικά παράλια της Ελλάδας. Αυτός ο σχετικά μικρός και απειλούμενος πληθυσμός φυσητήρων κινδυνεύει από συγκρούσεις με πλοία, γνωστές ως «προσβολές από πλοία», οι οποίες αποτελούν μείζονα αιτία θανάτου των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών και απειλούν τον πληθυσμό τους με εξαφάνιση.
Ο Capt. Δημήτριος Ματθαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement σχολίασε μεταξύ άλλων: «Δεσμευόμαστε για πρακτικές ναυτιλίας που είναι βιώσιμες και υπεύθυνες. Η απόφασή μας να αλλάξουμε την πορεία των πλοίων μας για να αποφύγουμε την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, αντανακλά την αφοσίωσή μας στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την προστασία του απειλούμενου πληθυσμού φυσητήρων. Με την ανάληψη αυτού του προληπτικού βήματος, ελπίζουμε να δώσουμε το παράδειγμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και να συμβάλουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία των θαλασσών».
Από την πλευρά της, η Sharon Livermore, Διευθύντρια Θαλάσσιας Προστασίας του IFAW και εκπρόσωπος του συνασπισμού ΜΚΟ, σχολίασε -μεταξύ άλλων- πως:
«Αποφεύγοντας το περιβάλλον των φυσητήρων, η Arcadia Shipmanagement κάνει ένα σημαντικό βήμα για αυτές τις απειλούμενες φάλαινες. Οι φάλαινες συχνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και αυτός ο υποπληθυσμός διατρέχει κίνδυνο. Οι προσβολές από πλοία είναι τόσο πρόβλημα διατήρησης όσο και ευημερίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση της Arcadia Shipmanagement είναι τόσο σημαντική και καλούμε όλες τις εταιρείες που πλοηγούν στην Ελληνική Τάφρο να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να αποφύγουν την περιοχή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν λιγότεροι από 200 απειλούμενοι φυσητήρες του υποπληθυσμού της ανατολικής Μεσογείου, που ζουν κυρίως στην Ελληνική Τάφρο. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι θάνατοι άνω του 50% των φαλαινών που εξόκειλαν στην περιοχή μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε συγκρούσεις με μεγάλα πλοία. Έρευνες σε άλλες περιοχές υποδεικνύουν επίσης ότι για κάθε φυσητήρα που καταγράφεται ότι έχει θανατωθεί από προσβολή, μπορεί να υπάρχουν 20 φυσητήρες με την ίδια μοίρα που δεν έχουν ανιχνευθεί.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι η άμεση διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων διασύνδεσης μελών ΜΚΟ με διακινητές προσφύγων- μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας…
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα με ορίζοντα το 2050, οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποανθρακοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται. Ειδικότερα,…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε το Σάββατο 26 Απριλίου να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία – στρατιωτικά και εμπορικά – η δωρεάν διέλευση…
Πρωτοπόροι παραμένουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τον τομέα νέων τεχνολογιών και προηγμένων πλοίων να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με…
Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση του ως κέντρου διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη προσέγγιση του MV COSCO…
Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 28 Απριλίου – 18.20 Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο…
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε…
Το Hinnøy, το νέο ferry μηδενικών εκπομπών που ναυπηγήθηκε από την Cemre Shipyard για λογαριασμό της Torghatten Nord, αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ