
Μια ομάδα φιλόδοξων επιχειρηματιών επιθυμεί να κατασκευάσει αυτό που θα θεωρείται ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος ενεργειακός διασυνδετήριος αγωγός του κόσμου μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με τρία ζεύγη καλωδίων υψηλής τάσης.
Το δίκτυο καλωδίων θα εκτείνεται σε μήκος άνω των 2.000 μιλίων σε ολόκληρο τον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, προκειμένου να συνδέει μέρη όπως τα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου με τον ανατολικό Καναδά και ενδεχομένως τη Νέα Υόρκη με τη δυτική Γαλλία.
Η υποδομή θα στέλνει ανανεώσιμη ενέργεια τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, αξιοποιώντας την κίνηση του ήλιου. Τα υποθαλάσσια καλώδια θεωρούνται από πολλούς ένα ακόμα μέσο για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης.
To project, το οποίο τρέχουν τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες, θα απαιτήσει υψηλής κλίμακας επενδύσεις και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εκκινήσει το 2030. Οι εταίροι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξεύρεση κεφαλαίων που θα θέσουν τις βάσεις για το έργο, το οποίο θα συμβάλλει επίσης ώστε να μη γίνουν πραγματικότητα οι επιδιώξεις Κίνας και Ρωσίας για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Κατά τις τρεις εταιρείες, το project θα έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις και δεν είναι τυχαίο ότι του έδωσαν το όνομα «The North Atlantic Transmission One-Link» ή απλώς NATO-L.
Είναι αλήθεια ότι τα υποθαλάσσια καλώδια χρησιμοποιούνται πλέον στη γεωπολιτική φαρέτρα κρατών όπως η Ρωσία με στόχο κυρίως την Ευρώπη και δευτερευόντως τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μόσχα έχει εντείνει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις της γύρω από ενεργειακά καλώδια, καθώς και υπεράκτια αιολικά πάρκα και αγωγούς φυσικού αερίου, στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα.
Στο ίδιο πλαίσιο, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το CNN σημειώνει ότι «ο μελλοντικός ενεργειακός πόλεμος θα διεξαχθεί κάτω από τη θάλασσα», υπογραμμίζοντας ότι «η επιθετικότητα της Ρωσίας επεκτείνεται στη θάλασσα» και ότι «απειλές ασφαλείας έχουν εμφανιστεί στους τομείς των υποθαλάσσιων καλωδίων και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας». Το δημοσίευμα επισημαίνει την αυξανόμενη σημασία των υποθαλάσσιων καλωδίων, τα οποία διαχειρίζονται το 99% της διεθνούς ροής δεδομένων και είναι απαραίτητα τόσο για την παροχή ενέργειας όσο και για τη χρήση του διαδικτύου.
Ακόμη, τον περασμένο Μάρτιο, ένα υποθαλάσσιο καλώδιο κόπηκε στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το 25% της ροής δεδομένων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Εικάζεται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονταν οι Χούθι, καταδεικνύοντας την ευαλωτότητα της κρίσιμης αυτής υποδομής δεδομένων.
Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για τη «νέα» χρήση των υποθαλάσσιων καλωδίων, δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο εισροής κινεζικών υποθαλάσσιων καλωδίων χαμηλού κόστους με τα οποία το Πεκίνο θα μπορούσε να κλιμακώσει τα ζητήματα ασφαλείας. Άλλωστε, για την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων απαιτείται γνώση της υποθαλάσσιας τοπογραφίας της χώρας και στρατιωτικές πληροφορίες, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παρακολουθούνται τα δίκτυα επικοινωνίας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ