
Τη φιλοδοξία να οικοδομήσει μια βιομηχανία εξόρυξης σπάνιων γαιών έχει η Βραζιλία, καθώς οι δυτικές οικονομίες χρειάζονται ζωτικής σημασίας μέταλλα για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στην άμυνα. Την ίδια ώρα, οι οικονομίες της Δύσης επιθυμούν να «σπάσουν» την κυριαρχία της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω μετάλλων.
Πάντως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, η επίτευξη του στόχου για τη Βραζιλία θα αποτελέσει παράλληλα και μια πρόκληση για τη Δύση και το κατά πόσο μπορεί να επιτύχει την οικοδόμηση μιας νέας προηγμένης βιομηχανίας σχεδόν από το μηδέν, για να «χτυπήσει» την Κίνα.
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Μάλιστα, το πρώτο ορυχείο σπάνιων μετάλλων της χώρας, Serre Verde, ξεκίνησε φέτος την εμπορική παραγωγή. Και όπως αναφέρουν αναλυτές, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, λόγω και της ζήτησης από τις χώρες της Δύσης.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα για σπάνιες γαίες, στοχεύουν στη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας έως το 2027, μετά και τις διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που έπληξαν το εμπόριο.
Πέρυσι, η Κίνα παρήγαγε 240.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, πενταπλάσια παραγωγή από τον επόμενο μεγαλύτερο παραγωγό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. Επίσης, η Κίνα επεξεργάζεται περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς σε σπάνιες γαίες για την παραγωγή μαγνητών, που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν από ανεμογεννήτριες έως ηλεκτρικά οχήματα και πύραυλοι.
Ωστόσο, το Serra Verde χρειάστηκε 15 χρόνια για να μπει στην παραγωγή και φέτος αναμένεται να παραγάγει 5.000 τόνους, ενώ θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή μέχρι το 2030. «Το Serra Verde και η Βραζιλία έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στηρίξουν την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας βιομηχανίας σπάνιων γαιών», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Serra Verde, Thras Moraitis.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ