
Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τον λιμένα της Γκουανγκτζόου στην Κίνα προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς. Το MoU υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Διευθύνoντος Συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Τσώνη και τον Deputy General Manager του Guangzhou Port Group κ. Song Xiaoming.
Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κινεζικός λιμένας είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους εμπορικούς λιμένες παγκοσμίως, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της ΟΛΠ Α.Ε.
Με το εν λόγω MoU, οι αρμόδιοι φορείς λειτουργίας και διαχείρισης των δύο λιμανιών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, καθιερώνοντας μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, η οποία προσβλέπει στις προκλήσεις και ευκαιρίες του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος.
Επιπρόσθετα, τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τις από κοινού προσπάθειες για υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν στον μετασχηματισμό και την εξέλιξή τους σε πράσινα λιμάνια, ερευνώντας νέες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μείωσης αυτών. Τέλος, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν εντατικά στον τομέα της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης των λιμένων, δεσμευόμενες τη μεταξύ τους συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., κ. Yu Zenggang, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας λιμένων Πειραιά και Γκουανγκτζόου. Ο κ. Zenggang τόνισε ότι για την ΟΛΠ Α.Ε. η συνεργασία των λιμανιών, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και στη συνεχή εξέλιξη, πρόοδο, στον εκσυγχρονισμό και στην τεχνολογική αναβάθμιση των λιμένων με την ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και κυρίως τεχνολογιών αιχμής αποτελεί προτεραιότητα και βασικό εργαλείο διοίκησης και λήψης αποφάσεων στο λιμάνι του Πειραιά.
Φωτό: ΟΛΠ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Η τεχνολογία για την ασφαλή λειτουργία πλοίων με καύσιμο την αμμωνία βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων κατευθυντήριων οδηγιών που δημοσίευσε ο ClassNK. Οι οδηγίες…
Οι συμφωνίες με επίκεντρο την παροχή αμερικανικής ενέργειας, και δη LNG, βαίνουν δυναμικά. Ειδικότερα, οι εταιρείες Kimmeridge Texas Gas και Commonwealth LNG έχουν κεντρίσει…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ