
Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα διυλιστήρια διεθνώς, τα οποία αδυνατούν να παραγάγουν αρκετές ποσότητες diesel, με αποτέλεσμα κύριες οικονομίες να στερούνται το καύσιμο για τη λειτουργία των μεταφορών και των βιομηχανιών τους, ενώ την ίδια ώρα ένας νέος γύρος πληθωρισμού πυροδοτείται.
Το ανωτέρω σημειώνει στο τελευταίο της report η Xclusiv Shipbrokers, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές πετρελαίου κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα υψηλότερα από τον Νοέμβριο του 2022. Ενδεικτικά, το WTI έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα $90/βαρέλι και το brent στα $94/βαρέλι, ωθώντας προς τα επάνω και τα παράγωγα πετρελαίου όπως το diesel. Για παράδειγμα, η τιμή πώλησης του ντίζελ στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ γι’ αυτή την εποχή του έτους, σε περίπου 195 δολάρια, ενώ στην Ευρώπη η αντίστοιχη τιμή έχει αυξηθεί κατά 60% από το καλοκαίρι. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, δεδομένης της στενότητας της προσφοράς αργού πετρελαίου, σημειώνουν οι αναλυτές της Shipbrokers.
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία ανακοίνωσαν την παράταση των περικοπών στην προσφορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η Ρωσία πρόσφατα επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και diesel για τη σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς και τον έλεγχο των τιμών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απαγόρευση δεν ισχύει για τα καύσιμα που παρέχονται βάσει διακυβερνητικών συμφωνιών σε μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, η οποία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Xclusiv, εντός Σεπτεμβρίου 2023, η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης κατά σχεδόν 30%, σε περίπου 1,7 εκατ. μετρικούς τόνους, σε σύγκριση με τις εξαγωγές του Αυγούστου 2023. Τα διυλιστήρια στη Ρωσία παράγουν συνήθως διπλάσια ποσότητα ντίζελ από όση απαιτείται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης και εξάγουν το ήμισυ της παραγωγής τους κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές diesel και βενζίνης ίσως δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Ο αντίκτυπος στην αγορά θα εξαρτηθεί από το πόσο προσωρινή θα είναι αυτή η απαγόρευση.
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων πετρελαίου παραμένει σταθερή ή έχει ελαφρώς ανοδική τάση και η προσφορά ρωσικών προϊόντων πετρελαίου μειώνεται, τα πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων ενδέχεται να διατεθούν στη spot αγορά για το θαλάσσιο εμπόριο που δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αυξάνοντας την προσφορά πλοίων και επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές των ναύλων, καταλήγει η Xclusiv.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ακυβερνησία λόγω μηχανικής βλάβης φορτηγού πλοίου σημαίας Λιβερίας με 27 μέλη πληρώματος στη θαλάσσια περιοχή 2,8 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Μαλέα. Στην περιοχή…
Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) του Πολεμικού Ναυτικού έχασε σήμερα, Tρίτη 29 Απριλίου, τη ζωή του κατά την διάρκεια εκπαίδευσης στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Όπως ανακοινώθηκε από…
Τις προοπτικές της Metlen παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή “Europe Early Edition” του…
Πιστή στη δέσμευσή της περί εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας για το πλήρωμά της, η Capital Group, με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη ήρθε σε συμφωνία…
Οι πυροσβέστες κατάφεραν αργά χθες, Δευτέρα 28 Απριλίου, το βράδυ να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαινόταν από το Σάββατο στο κύριο λιμάνι…
Καθώς οι παραγγελίες πλοίων απομακρύνονται από τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, η Alphaliner εξετάζει τα συστήματα πρόωσης με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα containerships του…
Προς τη σύσταση κοινοπραξίας προχωρούν οι κολοσσοί ενέργειας Sinopec της Κίνας και Saudi Aramco της Σαουδικής Αραβίας. H συμφωνία, αξίας περίπου $4 δισ., υπεγράφη…
Το ράλι των παραγγελιών containerships φθίνει, όμως δεν σταματά, με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία να εξασφαλίζουν παραγγελίες για την κατασκευή συνολικά 24 πλοίων τις τελευταίες…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ