
Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη ειρήνης, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Συμμάχων στη Λωζάνη της Ελβετίας, έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, καταργώντας παράλληλα τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).
Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι, προχώρησαν σε επίσημες δηλώσεις.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη Συνθήκη ως «σημείο καμπής», δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θα υπερασπισθούμε αποφασιστικά τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και θα ενισχύσουμε τα κέρδη της χώρας μας με νέες κινήσεις». Από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, θέλοντας να γεφυρώσει για άλλη μια φορά το χάσμα με τη γείτονα χώρα σημείωσε ότι: «αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την Συνθήκη της Λωζάνης και όσα αυτή προβλέπει, τα τελευταία χρόνια η τουρκική αμφισβήτηση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο έχει ενταθεί. Από το 2006 έχει αναδυθεί από την τουρκική πλευρά η πολιτική “Blue Homeland (Mavi Vatan)”, η οποία προβάλλεται ως αντίπαλο δέος για γεωπολιτικές αξιώσεις, στοχεύοντας να υποδείξει την ανάγκη της Τουρκίας να διεκδικήσει μια ευρεία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), προκαλώντας εκ των προτέρων τόσο την κυριαρχία της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι, με την υπογραφή της ανωτέρω Συνθήκης, η Τουρκία, ναι μεν ανέκτησε τα νησιά της Ίμβρου και της Τένεδου, την Ανατολική Θράκη και τη Σμύρνη, αλλά παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Επομένως, οι κρίσιμες διατάξεις των άρθρων 12, 15 και 16 της Συνθήκης κατοχυρώνουν την παραίτηση της Τουρκίας από τα δικαιώματα της στα νησιά του Αιγαίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναφορά της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ότι “είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12 μίλια”, δίνουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
47χρόνος ημεδαπής καταγωγής ναυτικός μέλος πληρώματος Ε/Γ-Ο/Γ σημαίας Ιταλίας τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διαδικασία φορτοεκφορτώσης τράκτορα με επικαθήμενο στο λιμάνι της Πάτρας.
Το Πακιστάν έκλεισε σήμερα τον εναέριο χώρο του για όλα τα ινδικά αεροσκάφη, μια σημαντική εξέλιξη που διέκοψε πολλές διεθνείς πτήσεις και έφερε τα…
Περίπου 82.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Δούναβη κατά τη μεταφορά σε φορτηγίδα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, προκαλώντας κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού, τόνισε…
Το πρώτο «Repowering Αιολικών Πάρκων» στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία προχώρησε σε αντικατάσταση παλιών ανεμογεννητριών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο…
Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του κλάδου μεταφορών παραμένουν θολές, επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον της ζήτησης για αερομεταφορές τους επόμενους μήνες.…
Στον απόηχο της επίσημης ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την επιβολή λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία, η ναυτιλία τακτικών γραμμών αναγκάζεται να προσαρμοστεί στη νέα…
Σε ρότα ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται η αιολική ενέργεια παγκοσμίως, με το 2024 να αποτελεί έτος-ορόσημο για τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του…
Διαχειρίστριες εταιρείες και ναυπηγεία της Νότιας Κορέας φαίνεται πως θα ευνοηθούν από τα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ στα κινεζικά πλοία, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ