
Στην κορυφή παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος σε όρους χωρητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 17,63% του παγκόσμιου στόλου. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.870 πλοία χωρητικότητας 384,4 εκατ. dwt σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD Review of Maritime Transport 2022, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και αξιοποιεί δεδομένα μέχρι το α’ εξάμηνο του έτους.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κινεζικών συμφερόντων στόλος που αριθμεί 8.007 πλοία χωρητικότητας 277,8 εκατ. dwt. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος στόλος αποτελείται από πολλά πλοία μικρότερης χωρητικότητας, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι παρότι αριθμεί περισσότερα από 3.000 παραπάνω σε σύγκριση με τον ελληνόκτητο η χωρητικότητά του είναι πολύ μικρότερη.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με στόλο 4.007 πλοίων, στην τέταρτη θέση η Σιγκαπούρη με στόλο 2.799 πλοίων και στην πέμπτη το Χονγκ Κονγκ με 1.822 πλοία.
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατάταξη των ναυτιλιακών κρατών βάσει της αξίας του στόλου. Τα πρωτεία κατέχει η Κίνα, καθώς ο κινεζικών συμφερόντων στόλος απαρτίζεται από πλοία αξίας $154,8 δισ., με τα containerships και τα bulk carriers να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον ελληνόκτητο στόλο να αθροίζει στα $148,2 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη αυτή επηρεάζεται σημαντικά από τη ναυλαγορά. Το 2021 οι αξίες των containerships και bulk carriers βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που αναμφίβολα βοήθησε στην αναρρίχηση της Κίνας στην κορυφή σε όρους αξίας. Ωστόσο, η αξία του ελληνόκτητου στόλου tankers στα $35,6 δισ. είναι η υψηλότερη μακράν της δεύτερης.
Κρίνοντας βάσει των τωρινών τάσεων στις αξίες δεξαμενόπλοιων και στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στα δεξαμενόπλοια, πιθανό φαντάζει στην έκθεση της UNCTAD για το 2023 η Ελλάδα να κατέχει διπλή πρωτιά, δηλαδή να βρεθεί στην κορυφή τόσο της κατάταξης σε όρους αξίας στόλου όσο και της κατάταξης σε όρους χωρητικότητας στόλου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η οικογένεια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ι. Λύρα προέβη σε δύο σημαντικές δωρεές προς τον Δήμο Οινουσσών. Συγκεκριμένα, οι δωρητές διαθέτουν δύο ακίνητα σε κεντρικά…
Την ευκαιρία να συμμετάσχει στην 83η συνεδρίαση της Marine Environment Protection Committee (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), είχε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος…
Το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσινγκον και αυτό ενδέχεται να γίνει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγές. «Νομίζω…
Το φράγμα των 6.500 πλοίων έσπασε ο στόλος των containerships, με τη μεταφορική του ικανότητα να ξεπερνά τα 31,1 εκατ. TEUs. Tην ίδια ώρα,…
Με την εστίαση του Ντόναλντ Τραμπ στα ορυκτά καύσιμα, και δη στο πετρέλαιο, οι κολοσσοί ενέργειας των ΗΠΑ δρομολογούν νέες επενδύσεις διεθνούς κλίμακας. Ειδικότερα,…
Η πρόωση υποβοηθούμενη από τον άνεμο, σε συνδυασμό με 100% βιοκαύσιμο, μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα. Χάρη στην εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών αιχμής, το…
Η εποχικότητα συχνά επιδρά ποικιλοτρόπως στις επιδόσεις της ναυλαγοράς των bulk carriers. Ειδικότερα, το διάστημα Απριλίου-Μαΐου συνιστά μια μεταβατική περίοδο για την αγορά, η…
Πτώση 12% στις τιμές βασικών εμπορευμάτων το 2025 και ένα επιπλέον 5% για το 2026 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα εν μέσω εξασθένησης της οικονομικής…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ