Δίχως φρένο η πτώση των ναύλων στα containerships

Δίχως φρένο η πτώση των ναύλων στα containerships

287
Δίχως φρένο η πτώση των ναύλων στα containerships

Για ακόμα μία εβδομάδα συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των ναύλων των containerships, με τον σχετικό δείκτη της Drewry, WCI, που λαμβάνει υπόψη κύρια routes μεταξύ Ανατολής και Δύσης, να διαμορφώνεται στα $2.404,46/FEU την εβδομάδα 17-23/11, αφότου κατέγραψε πτώση 7%.

Πρόκειται για την 39η συνεχόμενη εβδομάδα που ο δείκτης καταγράφει πτώση και πλέον βρίσκεται σε κατά 74% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, σε κατά 36% χαμηλότερα επίπεδα από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, όμως σε κατά 82% υψηλότερα επίπεδα από τον προ πανδημίας μέσο όρο του το 2019.

Οι πτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν σε ένα εύρος μεταξύ του 2% και του 5%, με εξαίρεση το fronthaul route μεταξύ Σαγκάης και Ρότερνταμ, όπου οι ναύλοι σημείωσαν δραστική πτώση της τάξεως του 18% και διαμορφώθηκαν στα $2.192/FEU. Επιπλέον, οι ναύλοι στο route Σαγκάη-Νέα Υόρκη κατέγραψαν μείωση 4% και ανήλθαν σε $4.846/FEU. Συνεπώς, πλέον το μοναδικό route στο οποίο οι ναύλοι είναι άνω του φράγματος των $5.000/FEU είναι εκείνο μεταξύ Ρότερνταμ και Νέας Υόρκης.

Screenshot 2022-11-24 180055

Όσον αφορά τις ‒συντηρητικές‒ εκτιμήσεις της Drewry για τα επίπεδα του WCI τις ερχόμενες εβδομάδες, η εταιρεία αναμένει πτώσεις χαμηλότερης κλίμακας από εκείνες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Φωτό: Kelly/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.