Πυρκαγιές, πληθωρισμός και περιβάλλον: Τα νέα δεδομένα για τις ναυτασφαλίσεις

Πυρκαγιές, πληθωρισμός και περιβάλλον: Τα νέα δεδομένα για τις ναυτασφαλίσεις

84
Πυρκαγιές, πληθωρισμός και περιβάλλον: Τα νέα δεδομένα για τις ναυτασφαλίσεις

Παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στα επίπεδα ασφαλείας στη διεθνή ναυτιλία, ένας αριθμός παραγόντων οδηγούν σε υψηλότερα ασφαλιστικά claims, σύμφωνα με έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις αποτελούν την κύρια αιτία για την αύξηση των claims, με την ψευδή ή μη δήλωση επικίνδυνων φορτίων να αποτελεί ένα κοινό ζήτημα, που χρήζει αντιμετώπισης από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Ακολούθησαν οι βυθίσεις και οι συγκρούσεις πλοίων.

Από την ανάλυση της AGCS, η οποία λαμβάνει δεδομένα από περισσότερα από 240.000 claims τα τελευταία πέντε έτη αξίας $9,2 δισ., προκύπτει ότι οι πυρκαγιές αντιπροσώπευσαν το 18% της αξίας των claims. Η AGCS υπογραμμίζει επίσης μια άλλη απειλή για την ασφάλεια, που ακούει στο όνομα «μπαταρίες ιόντων λιθίου» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μεταφέρονται με πλοία. Οι πυρκαγιές που προέρχονται από μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι δύσκολο να κατασβηστούν, ενώ είναι πιθανό να αναζωπυρωθούν ώρες, ακόμα και ημέρες μετά την κατάσβεσή τους.

Οι μεγάλες αναταραχές στον κλάδο των containers κατά την περίοδο της πανδημίας επίσης έχουν επηρεάσει σημαντικά τα cargo claims. H μεγάλη έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων είχε ως απόρροια να επαναχρησιμοποιούνται κατεστραμμένα κουτιά. Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών και το υψηλότερο κόστος ζωής ενδεχομένως να αυξήσουν τα claims για κλοπές, κατά την AGCS.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί επίσης η κλιματική αλλαγή, με τη μετάβαση της ναυτιλίας στις μηδενικές εκπομπές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επιδρούν στις ασφαλιστικές αξιώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.