Λιμάνια και εφοδιαστικές αλυσίδες στο «έλεος» των απεργιών

Λιμάνια και εφοδιαστικές αλυσίδες στο «έλεος» των απεργιών

129
Λιμάνια και εφοδιαστικές αλυσίδες στο «έλεος» των απεργιών

Το 2022, τα λιμάνια και κατά συνέπεια οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν έρθει αντιμέτωπα με έναν νέο πονοκέφαλο, αυτόν των απεργιών, καθώς η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού ωθεί σωματεία των εργαζομένων στις μεταφορές σε νέα αιτήματα για τις απολαβές τους.

Και ενώ μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, ένα νέο κύμα έχει επίσης εξαπλωθεί στο νότιο ημισφαίριο, ιδιαίτερα σε Αυστραλία, Νότια Αφρική και Χιλή. Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από απεργία δύο εβδομάδων, που είχε ως συνέπεια η ναυτιλιακή δραστηριότητα στα κύρια λιμάνια της Νότιας Αφρικής να μειωθεί κατά 59%, επετεύχθη νέα μισθολογική συμφωνία μεταξύ σωματείων και διαχειριστών λιμένων για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Drewry, σε πρόσφατη ανάλυσή της, σημειώνει ότι η έλλειψη εναλλακτικών διαδρομών για εξαγωγές φορτίων από τη Νότια Αφρική άσκησε πιέσεις στην κρατική Transnet, προκειμένου να συμφωνήσει σε μισθολογικές αυξήσεις. Με τον πληθωρισμό στη Νότια Αφρική να έχει αγγίξει το 7,8% τον περασμένο Ιούλιο, διαφάνηκε έντονη η ανάγκη συμβιβασμού και των δύο πλευρών.

Tην ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αύξηση των απολαβών τους από τον Μάιο, ενώ στον ορίζοντα βρίσκονται απεργίες εργαζομένων στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους, καθώς εργατικά σωματεία καταψήφισαν συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τις προηγούμενες ημέρες, στον ναυτιλιακό Τύπο κυριάρχησε η είδηση ότι μια κλιμακούμενη διένεξη ναυτεργατικών σωματείων και της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ρυμουλκών που δραστηριοποιείται στην Αυστραλία, της Svitzer, δημιούργησε ανησυχίες για ενδεχόμενο «χάος» στις εφοδιαστικές αλυσίδες της χώρας ενόψει και των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.