ΕΚΤ: Δηλώσεις – προάγγελος για νέα άνοδο των επιτοκίων

ΕΚΤ: Δηλώσεις – προάγγελος για νέα άνοδο των επιτοκίων

37
ΕΚΤ: Δηλώσεις – προάγγελος για νέα άνοδο των επιτοκίων

Πολιτική περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί εωσότου επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού περίπου ίσου με 2%, όπως ορίζουν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι. Μάλιστα, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει στη ρότα αυτή, παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη καλπάζει προς την ύφεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν ξεκαθάρισε το μέγεθος της ερχόμενης αύξησης τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι θα καθοριστεί από τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα αναφορικά με τον πληθωρισμό που θα έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι μια οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση δεν συνεπάγεται πτώση των επιπέδων του πληθωρισμού. «Είναι πολύ πιθανό ότι στο δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.