Βιοκαύσιμα στα πλοία, το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της ναυτιλίας

Βιοκαύσιμα στα πλοία, το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της ναυτιλίας

134
Βιοκαύσιμα στα πλοία, το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της ναυτιλίας

Η σουηδική ναυτιλιακή εταιρεία Furetank ανακοίνωσε πως το δεξαμενόπλοιο διπλού καυσίμου Fure Valö του στόλου της πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι καταναλώνοντας ένα νέο μείγμα βιοκαυσίμων που έχει αναπτύξει η Equinor, το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια.

Το πλοίο πραγματοποίησε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από το Μόνγκσταντ της Νορβηγίας στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, καταναλώνοντας ένα μείγμα βιοκαυσίμου το οποίο αποτελείτο κατά 30% από ανανεώσιμο καύσιμο και κατά 70% από ντίζελ πλοίων που προήλθε από το διυλιστήριο του Μόνγκσταντ. Σύμφωνα με την εταιρεία τα αρχικά αποτελέσματα της δοκιμής ήταν θετικά, καθώς δεν εντοπίστηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση ή στην κατανάλωση καυσίμου, σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικού καυσίμου ντίζελ.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση του εν λόγω μείγματος βιοκαυσίμου μπορεί να παρέχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 87,5% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, αποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός ανανεώσιμων καυσίμων με συμβατικά προϊόντα διύλισης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση των εκπομπών του κλάδου της εμπορικής ναυτιλίας.

Η Furetank θα συνεχίσει να διερευνά τις δυνατότητες χρήσης και άλλων εναλλακτικών καυσίμων, καθώς όλα τα πλοία της σειράς Vinga που διαθέτει είναι εξοπλισμένα με ισχυρά μονωμένες ανοξείδωτες δεξαμενές καυσίμου στις οποίες μπορούν να αποθηκευτούν καύσιμα όπως η αμμωνία και το υδρογόνο, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία η αλλαγή καυσίμου απαιτεί μόνο μια μικρή μετασκευή στους κινητήρες των πλοίων.

Φωτό: www.mynewsdesk.com/furetank

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.