Νέες κινήσεις στην αγορά τσιπ με προορισμό την Ιαπωνία

Νέες κινήσεις στην αγορά τσιπ με προορισμό την Ιαπωνία

54
Νέες κινήσεις στην αγορά τσιπ με προορισμό την Ιαπωνία

Η βιομηχανία τσιπ κεντρίζει το ενδιαφέρον, καθώς η πρωτοκαθεδρία των Ταϊβάν και Κίνας προκαλεί ανησυχία περί εξάρτησης της διεθνούς αγοράς από τις ασιατικές χώρες στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Δύση –και δη οι ΗΠΑ– έχουν λάβει πληθώρα πρωτοβουλιών και ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις, ειδικά εκείνες εντός αμερικανικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα προώθησαν το CHIPS and Science Act, το οποίο προσβλέπει σε επενδύσεις ύψους $52,7 δισ. στην ανάπτυξη της βιομηχανίας μικροκυκλωμάτων.

Η νεότερη εξέλιξη στην αγορά είναι η απόφαση της Micron Technologies, που εδρεύει στη Γιούτα των ΗΠΑ, να επενδύσει στην Ιαπωνία, με την παραγωγή από το εργοστάσιό της στη Χιροσίμα να ξεκινά την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγει το πιο προηγμένο τσιπ της εταιρείας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τριπλάσια δεδομένα σε σύγκριση με τσιπ παλαιότερης τεχνολογίας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία ανησυχεί πως οι γεωπολιτικοί τριγμοί μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών ενδέχεται να οδηγήσουν σε ελλείψεις μικροκυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας συσφίγγονται, καθώς η πρώτη και η τρίτη ισχυρότερη οικονομία νιώθουν την απειλή μιας κινεζικής πρωτοκαθεδρίας, σε πρώτη φάση στην οικονομία και σε δεύτερη φάση ως ρυθμιστή των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.