Μικρόβια, ο «δούρειος ίππος» της κλιματικής κρίσης

Μικρόβια, ο «δούρειος ίππος» της κλιματικής κρίσης

46
Μικρόβια, ο «δούρειος ίππος» της κλιματικής κρίσης

Πέραν της πληθώρας των σημαντικών άμεσων επιπτώσεων από το λιώσιμο των πάγων, υπάρχουν και κάποιες έμμεσες, όπως εκείνη της απελευθέρωσης χιλιάδων τόνων βακτηρίων στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, στους πάγους βρίσκονται παγιδευμένα βακτήρια, τα οποία σταδιακά θα απελευθερωθούν στα ύδατα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το BBC, ενδέχεται τα επόμενα 80 έτη να απελευθερωθούν 100.000 τόνοι μικροβίων, αριθμός που προσεγγίζει αυτόν των συνολικών κυττάρων όλων των ανθρώπων στη Γη.

Η εν λόγω εκτίμηση αφορά ένα σενάριο όπου η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Καθώς τα μικρόβια θα απελευθερωθούν στα ύδατα, η ποιότητα του νερού ενδέχεται να βρεθεί σε κίνδυνο.

Παρά το γεγονός ότι μικρό μέρος των μικροβίων αναμένεται να αποτελέσουν απειλή για τους ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν με προσοχή οι κίνδυνοι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.