Πώς και γιατί το ρωσικό πετρέλαιο θα δίνει το «παρών» στις ευρωπαϊκές...

Πώς και γιατί το ρωσικό πετρέλαιο θα δίνει το «παρών» στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας

281
Πώς και γιατί το ρωσικό πετρέλαιο θα δίνει το «παρών» στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το μέλλον της αγοράς πετρελαίου πλησιάζουν, με τις κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα να χαράσσουν ρότα προς ακόμα εντονότερες αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Όμως, σε ποιο βαθμό ισχύει η προαναφερθείσα πρόταση και θα αποτελέσει πράγματι παρελθόν το ρωσικό πετρέλαιο από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας;

Όλα έχουν να κάνουν με το τι ορίζουμε ως ρωσικό πετρέλαιο. Πράγματι, το ρωσικό αργό και τα ρωσικά παράγωγα πετρελαίου δεν θα μπορούν να αποσταλούν στην Ευρώπη. Όμως το γεγονός αυτό δεν αποκλείει πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο. Άλλωστε, σύμφωνα με το Bloomberg, ρωσικό πετρέλαιο το οποίο έχει διυλιστεί σε κάποιο διεθνές διυλιστήριο δεν θα θεωρείται πλέον ρωσικό, γεγονός που κάλλιστα επιτρέπει την πώληση των διυλισμένων προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές, και μάλιστα για υψηλό κέρδος.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι σε θέση να το μεταφέρουν και να το ασφαλίσουν σε περίπτωση τουλάχιστον που έχει αγοραστεί σε χαμηλότερη τιμή έναντι του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o CEO της Shell, Ben van Beurden, είχε δηλώσει ότι το ντίζελ που προέρχεται από ινδικό διυλιστήριο είναι ινδικό, ανεξάρτητα από το πού έχει προέλθει το αργό πετρέλαιο.

Πάντως, η κατάσταση περιπλέκεται όσον αφορά παράγωγα πετρελαίου που συνιστούν προϊόν ανάμειξης μεταξύ ρωσικών παραγώγων και παραγώγων λοιπών χωρών. Στην περίπτωση αυτή, η εισαγωγή τους στην Ευρώπη απαγορεύεται, εκτός κι αν μπορεί να αποδειχθεί τι ποσοστό του μείγματος αντιστοιχεί στο ρωσικό παράγωγο. Τότε, στην Ευρώπη θα μπορεί να εισαχθεί τόσο ποσοστό του μείγματος όσο δεν είναι ρωσικό.

Συνεπώς, οι εταιρείες διαχείρισης δεξαμενόπλοιων αλλά και οι ναυλωτές θα χρειαστεί να «πλέουν» με αυξημένη προσοχή από τους ερχόμενους μήνες και έπειτα. Η επιλογή του φορτίου που θα μεταφέρει το πλοίο θα καθορίσει πληθώρα συνιστωσών, όπως το προς ποιον προορισμό θα μπορεί να πλεύσει αλλά και το κατά πόσο θα μπορεί να ασφαλιστεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.