Σε τροχιά-ρεκόρ το κόστος εισαγωγής τροφίμων

Σε τροχιά-ρεκόρ το κόστος εισαγωγής τροφίμων

75
Σε τροχιά-ρεκόρ το κόστος εισαγωγής τροφίμων

Ανησυχητικά διαφαίνονται τα σημάδια για τη διατροφική επάρκεια των οικονομικά ασθενέστερων χωρών, καθώς το κόστος εισαγωγής τροφίμων βρίσκεται σε άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το συνολικό κόστος για εισαγωγές τροφίμων αναμένεται να διαμορφωθεί σχεδόν στα $2 τρισ. το 2022.

Ειδικότερα, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολουθώντας κάποιους μήνες υψηλής ανησυχίας, η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας-Ηνωμένων Εθνών-Τουρκίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα προσέφερε ανάσα για την επισιτιστική επάρκεια. Ωστόσο, επί του παρόντος, επικρατεί αβεβαιότητα για το κατά πόσο η συμφωνία θα παραταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών επηρεάζει δυσανάλογα τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Μάλιστα, οι εισαγωγές τροφίμων των συγκεκριμένων χωρών έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ το κόστος αυτών παραμένει σχεδόν απαράλλαχτο. Ακόμη, το κόστος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το ερχόμενο έτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.