Η ναυτιλία στους ρυθμούς της COP27

Η ναυτιλία στους ρυθμούς της COP27

88
Η ναυτιλία στους ρυθμούς της COP27

Οι προκλήσεις με επίκεντρο το περιβάλλον και πρωτίστως την επίδραση του ανθρώπινου είδους σε αυτό δικαίως μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς η κλιματική κρίση καθίσταται ολοένα και εντονότερη. Καθώς οι ηγεσίες των χωρών συναντώνται στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27, οι πρωτοβουλίες/προσπάθειες με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι

Σύμφωνα με ανάλυση του Baltic Exchange, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ολλανδία ήδη έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους μεταξύ των τεσσάρων χωρών, αλλά και να αναπτύξουν σχετικές υποδομές στη στεριά. Μάλιστα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δημιουργήσουν μια εξειδικευμένη ομάδα ειδημόνων –Green Shipping Corridor Task Force– με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη αλλά και την ταχεία υιοθέτηση τυχόν λύσεων.

Αυστραλία – Ασία

Όλα δείχνουν πως οι πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι είναι στο επίκεντρο των πρόσφατων πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο της COP27, Αυστραλία και Σιγκαπούρη συμφώνησαν τον σχεδιασμό πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων και την υιοθέτηση τεχνολογιών απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

Νορβηγία

Στα θέματα απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, η Νορβηγία κατέχει ηγετικό ρόλο, με πληθώρα πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η χώρα στο παρελθόν να έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, με επίκεντρο τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής χώρας δεν σταματούν εκεί. Η Νορβηγία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της ναυτιλίας κατά 50% έως το 2030, στόχος που υπολογίζεται πως απαιτεί 700 πλοία χαμηλότερων εκπομπών και 400 πλοία μηδενικών εκπομπών μονάχα στη Νορβηγία.

Εκτός αυτού, στην COP27 το ενδιαφέρον κεντρίζει η πρωτοβουλία Νορβηγίας και ΗΠΑ «Global Shipping Challenge», η οποία αφορά 40 εθνικές και εταιρικές κλιματικές δεσμεύσεις, όπως η συνεργασία Maersk και Ισπανίας για την παραγωγή πράσινων καυσίμων, οι συζητήσεις για ίδρυση πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων μεταξύ του Λος Άντζελες, του Λονγκ Μπιτς και της Σιγκαπούρης, αλλά και η δέσμευση των ΗΠΑ για ανάπτυξη εθνικού σχεδίου δράσης για την απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Χρονικό πλαίσιο

Όπως υπογραμμίζει το Baltic Exchange, η COP27 λαμβάνει χώρα μερικούς μήνες πριν από τη συνάντηση των μελών του IMO. Την άνοιξη του 2023, τα μέλη του IMO θα χαράξουν την τελική στρατηγική τους αναφορικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται κρίσιμο η ναυτιλία να θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2030 και το 2050, που θα συνάδουν με τον ευρύτερο στόχο περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το πέρας του αιώνα σε σύγκριση με τα προ βιομηχανίας επίπεδα.

Φωτό: Τawatchai07/ Freepik

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.