Νορβηγική σύμπραξη προς την ανάπτυξη πράσινων πλοίων

Νορβηγική σύμπραξη προς την ανάπτυξη πράσινων πλοίων

103
Νορβηγική σύμπραξη προς την ανάπτυξη πράσινων πλοίων

Η νορβηγική εταιρεία Grieg Edge του ναυτιλιακού ομίλου Grieg Star και η επίσης νορβηγική Peak Group AS δημιούργησαν μια νέα κοινοπραξία με την ονομασία Skarv Shipping Solutions, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων τους και να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους μέσω της ανάπτυξης φιλικότερων προς το περιβάλλον πλοίων.

Συγκεκριμένα, η Skarv Shipping Solutions επιδιώκει την ανάπτυξη και την κατασκευή έως και τεσσάρων φορτηγών πλοίων, τα οποία θα επιχειρούν στη Βόρεια Ευρώπη, εστιάζοντας σε λύσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των παραγόμενων ανθρακικών εκπομπών των εν λόγω πλοίων. Σύμφωνα με τον Jan Øivind Svardal, CEO της Skarv Shipping Solutions, η ναυτιλία βρίσκεται σήμερα σε μεταβατική φάση, όπου κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια καύσιμα θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον όπως και κατά πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση στα λεγόμενα πράσινα καύσιμα. Για τον λόγο αυτόν, η νέα κοινοπραξία πρόκειται να επενδύσει σε πλοία τα οποία θα διαθέτουν κινητήρες κατανάλωσης πολλαπλών καυσίμων και θα μπορούν να προσφέρουν μηδενικές παραγόμενες ανθρακικές εκπομπές από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας τους.

Παράλληλα, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Grieg Edge έλαβε έγκριση επί της αρχής από τον νηογνώμονα DNV για τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αμμωνίας, το οποίο καταναλώνει ως καύσιμο πράσινη αμμωνία και αναπτύχθηκε από κοινού με τις εταιρείες LMG Marin και Wärtsilä. Το εν λόγω πλοίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πράσινης αμμωνίας που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή Berlevåg, αλλά και για τον ανεφοδιασμό πλοίων που καταναλώνουν αμμωνία ως καύσιμο.

Φωτό: Naval Dynamics

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.