Ενεργειακοί πονοκέφαλοι για την Ευρώπη και τα βλέμματα στο φυσικό αέριο

Ενεργειακοί πονοκέφαλοι για την Ευρώπη και τα βλέμματα στο φυσικό αέριο

48
Ενεργειακοί πονοκέφαλοι για την Ευρώπη και τα βλέμματα στο φυσικό αέριο

Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης εμφανίζονται αυξημένες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και τα υψηλά επίπεδα διαθέσιμου φυσικού αερίου στους χώρους αποθήκευσης των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να αποτελούν λόγο επανάπαυσης. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα πρόσφατης ανάλυσης της ναυλομεσιτικής Intermodal, η οποία λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στη ναυλαγορά, τη δυναμική του Κατάρ στην αγορά φυσικού αερίου και τις ανάγκες ενέργειας της Ευρώπης, δεδομένου ότι η ρωσική ενέργεια δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Ειδικότερα, οι ναύλοι των LNG carriers κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, απότοκο του γεγονότος ότι ένας ικανός αριθμός πλοίων βρίσκονται εκτός της αγοράς – περίπου 30 πλοία στα ανοικτά της Ισπανίας αναμένουν άνοδο των τιμών για την εκφόρτωση των φορτίων τους, ενώ οι αποθηκευτικές μονάδες της Ευρώπης είναι γεμάτες.

Την ίδια ώρα, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν περιορίσει την κατανάλωση, ανακουφίζοντας παροδικά την αγορά ενέργειας. Ωστόσο, η εν λόγω εικόνα αναμένεται να αλλάξει καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, ενώ και οι εκτιμήσεις για τους θερινούς μήνες του 2023 φαντάζουν δυσοίωνες.

Πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου ύψους έως και 30 δισ. κ.μ. το καλοκαίρι του 2023. Σημαντικό ρόλο στην εν λόγω εξέλιξη ενδέχεται να διαδραματίσει μια αύξηση της ζήτησης από πλευράς Ασίας, και δη της Κίνας, βραχυπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρότι οι λύσεις βραχυπρόθεσμα φαντάζουν λιγοστές, η Ευρώπη καλείται να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της περαιτέρω, σύμφωνα με την Intermodal. Πρωταγωνιστικό ρόλο δύναται να παίξει το Κατάρ, το οποίο προσβλέπει σε σημαντική επέκταση των παραγωγικών και εξαγωγικών δυνατοτήτων του μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.