Γερμανικό «μπλόκο» στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στην αγορά τσιπ

Γερμανικό «μπλόκο» στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στην αγορά τσιπ

61
Γερμανικό «μπλόκο» στις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στην αγορά τσιπ

«Τείχος» αναμένεται να σταθεί η Γερμανία ανάμεσα στην Κίνα και μια εταιρεία μικροκυκλωμάτων, καθώς η κινεζική παρουσία στη διεθνή αγορά τσιπ καθίσταται ολοένα εντονότερη και η ανησυχία περί πλήρους εξάρτησης από το Πεκίνο στην εν λόγω αγορά εντείνεται.

Ειδικότερα, πρόκειται για τη μονάδα παραγωγής της γερμανικής εταιρείας μικροκυκλωμάτων Elmos και η απόφαση για «στοπ» της πώλησης αντανακλά τις ανησυχίες του Βερολίνου αναφορικά με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μικροκυκλωμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημειώνουν οι Financial Times, είχε δηλώσει ότι η Γερμανία πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κίνα, όμως είναι αναγκαίο να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ορισμένους τομείς και βιομηχανίες, όπως η βιομηχανία των τσιπ.

Η απόφαση της Γερμανίας προκάλεσε έκπληξη, η οποία είναι εμφανής σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Elmos: «Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, καθότι έως σήμερα είχαμε την ενημέρωση πως η συμφωνία θα προχωρούσε κανονικά».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ανησυχία περί κινεζικής δυναστείας στην αγορά τσιπ έχει εκφραστεί έντονα και από την Ουάσιγκτον. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων προς την Κίνα, προσπαθώντας να περιορίσουν τη δυνατότητά της να παράγει μικροκυκλώματα προηγμένης τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.