Καινοτόμο σύστημα δέσμευσης άνθρακα εισέρχεται στη ναυτιλία

Καινοτόμο σύστημα δέσμευσης άνθρακα εισέρχεται στη ναυτιλία

165
Καινοτόμο σύστημα δέσμευσης άνθρακα εισέρχεται στη ναυτιλία

Η εταιρεία τεχνολογίας υδρογόνου Rotoboost συνεργάζεται με τον νηογνώμονα ABS για την εισαγωγή στον ναυτιλιακό κλάδο ενός καινοτόμου συστήματος δέσμευσης άνθρακα που προορίζεται για χρήση σε πλοία που καταναλώνουν καύσιμο LNG.

Συγκεκριμένα, ο νηογνώμονας απένειμε στη Rotoboost μια αρχική έγκριση (AiP) για την τεχνολογία θερμοκαταλυτικής διάσπασης που έχει αναπτύξει, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συνεχή παραγωγή υδρογόνου και τη δέσμευση άνθρακα πάνω σε πλοία. Η τεχνολογία της Rotoboost μετατρέπει το φυσικό αέριο σε υδρογόνο και στερεό άνθρακα μέσω ενός υγρού καταλύτη, με το παραγόμενο υδρογόνο να μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου ή να χρησιμοποιηθεί ως μείγμα καυσίμου σε κινητήρες εσωτερικής καύσης και λέβητες. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να μειώσει τις παραγόμενες ανθρακικές εκπομπές έως και κατά 100% ανάλογα με τη μέθοδο καύσης.

Επιπλέον, η χρήση του υδρογόνου σε μείγματα καυσίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά το φαινόμενο ολίσθησης του μεθανίου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ η δέσμευση του άνθρακα σε στερεή μορφή πριν από την καύση μειώνει και τις παραγόμενες εκπομπές βλαβερών σωματιδίων.

Τέλος, σύμφωνα με τη Rotoboost, ο δεσμευόμενος άνθρακας μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά πολύτιμη πρώτη ύλη καθώς και να ανακυκλωθεί για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και κυψελών καυσίμου, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες απανθρακοποίησης και άλλων κλάδων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.