Saudi Aramco: Εκτόξευση των κερδών για τον ενεργειακό κολοσσό

Saudi Aramco: Εκτόξευση των κερδών για τον ενεργειακό κολοσσό

75
Saudi Aramco: Εκτόξευση των κερδών για τον ενεργειακό κολοσσό

Ιδιαίτερα θετική παραμένει η πορεία των κολοσσών ενέργειας εντός του 2022, με την κερδοφορία να είναι υψηλή και τα λοιπά οικονομικά μεγέθη να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Saudi Aramco κατέγραψε κέρδη $42,4 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 39% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε $45 δισ. έναντι $28,7 δισ. το 2021. Τα εν λόγω επίπεδα αποτελούν ρεκόρ.

Ο CEO της Saudi Aramco, μεταξύ άλλων, σχολίασε τα εξής: «Παρότι οι τιμές πετρελαίου επηρεάστηκαν τους τελευταίους μήνες από την οικονομική αβεβαιότητα, οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για άνοδο της ζήτησης πετρελαίου εντός της δεκαετίας, απόρροια της επιθυμίας διασφάλισης των ενεργειακών αναγκών με τρόπο οικονομικά προσιτό και αξιόπιστο».

Παράλληλα, σε δημοσίευση των οικονομικών του αποτελεσμάτων προέβη και ο κολοσσός ενέργειας BP. Ειδικότερα, τα κέρδη της BP υπερδιπλασιάστηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2022, αφού διαμορφώθηκαν στα $8,15 δισ. Σημειώνεται ότι η BP επέκτεινε τις χρηματιστηριακές της κινήσεις με επίκεντρο την επαναγορά μετοχών της κατά $2,5 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άσκησε κριτική στους ενεργειακούς κολοσσούς. Υπογράμμισε ότι οι εταιρείες ενέργειας έχουν καταγράψει κερδοφορία που ξεπερνά τα $100 δισ. τους τελευταίους έξι μήνες και πως οφείλουν να προβούν σε δράσεις υποστήριξης των καταναλωτών.

Η «εκστρατεία» του Τζο Μπάιντεν ενάντια στις εταιρείες ενέργειας αποτελεί πλέον καθημερινότητα. Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται σοβαρές πιέσεις για αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ. Η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ξεπερνά κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημερήσια παραγωγή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.