Οι θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών σε παύση, νέος πονοκέφαλος για τη Βραζιλία

Οι θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών σε παύση, νέος πονοκέφαλος για τη Βραζιλία

163
Οι θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών σε παύση, νέος πονοκέφαλος για τη Βραζιλία

Αναταραχές έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία, ακολουθώντας την ήττα του προέδρου Μπολσονάρο στις εκλογές, με τους διαδηλωτές να εμποδίζουν την χερσαία πρόσβαση στον λιμένα εξαγωγών χύδην ξηρών φορτίων Παραναγκουά.

Ειδικότερα, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στην ήττα του προέδρου Μπολσονάρο. Στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών βρίσκονται οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι επωφελήθηκαν από τις πολιτικές του προέδρου με επίκεντρο τις τιμές καυσίμων. Παρότι ο Μπολσονάρο αποδέχτηκε εμμέσως την ήττα του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δεν απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να σταματήσουν τη δράση τους, παρά μόνο να αποφύγουν την πρόκληση ζημιών.

Η εν λόγω κατάσταση πονοκεφαλιάζει το παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean Platform, 29 bulk carriers διαφόρων μεγεθών βρίσκονταν στον λιμένα Παραναγκουά την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Μάλιστα, τα 18 από αυτά ανέμεναν για να φορτώσουν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αναμένεται να έχει εκτεταμένη διάρκεια, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για περιορισμένη καθυστέρηση στις εξαγωγές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 17.15 (Πηγή: Bloomberg)

Μερική αποκλιμάκωση σημειώνεται στις διαταραχές στο οδικό δίκτυο της Βραζιλίας, με κάποια μπλόκα να διαλύονται, ακολουθώντας τις δηλώσεις του Μπολσονάρο πως η δράση των διαδηλωτών θυμίζει “αριστερές πρακτικές” και την έκκλησή του για παύση των διαδηλώσεων.

Επί του παρόντος, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η απόσυρση των μπλόκων θα διευκολύνει την πρόσβαση στο λιμάνι Παραναγκουά, όμως υπό τις νέες εξελίξεις η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει κοντινή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.