Ορυκτά και μέταλλα: Το 2021 σε αριθμούς

Ορυκτά και μέταλλα: Το 2021 σε αριθμούς

56
Ορυκτά και μέταλλα: Το 2021 σε αριθμούς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του World Economic Forum αναφορικά με τις εξορύξεις μετάλλων το περασμένο έτος.

Το 2021 εξορύχθηκαν 2,78 δισ. τόνοι μετάλλων/μεταλλευμάτων, με το iron ore να αντιπροσωπεύει το 93% αυτών (2,6 δισ. τόνοι). Το συγκεκριμένο ποσοστό δεν προκαλεί εντύπωση, λαμβάνοντας υπόψη τον ζωτικής σημασίας ρόλο του σιδηρομεταλλεύματος στην οικονομική ανάπτυξη και στην υποστήριξη της αστικοποίησης.

Από την άλλη, το περασμένο έτος παρήχθησαν 181 εκατ. τόνοι βιομηχανικών μετάλλων (6,5%). Τα βιομηχανικά μέταλλα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα, στις κατασκευές και σε άλλους τομείς.

Το αλουμίνιο ήταν το μέταλλο με τη μεγαλύτερη παραγωγή μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, καθώς αντιπροσώπευσε το 40%. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου, με το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή να ξεπερνά το 50%. Χρώμιο, χαλκός, μαγγάνιο και ψευδάργυρος κλείνουν την κορυφαία πεντάδα βιομηχανικών μετάλλων που παρήχθησαν το 2021.

Τεχνολογικά και πολύτιμα μέταλλα είναι αυτά που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Σε σχέση με τα βιομηχανικά μέταλλα, τα τεχνολογικά εξορύσσονται σε μικρότερη κλίμακα, ωστόσο η ζήτησή τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα προσεχή έτη λόγω της ανόδου της τεχνολογίας. Συνολικά το 2021 παρήχθησαν 1,5 εκατ. τόνοι πολύτιμων μετάλλων, με το 20,3% (300.000) να αφορά την παραγωγή κασσίτερου. 20,3% ήταν και το ποσοστό του μολυβδαίνιου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.