Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην πρόβλεψη κατανάλωσης καυσίμου πλοίων

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην πρόβλεψη κατανάλωσης καυσίμου πλοίων

222
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην πρόβλεψη κατανάλωσης καυσίμου πλοίων

Η δανέζικη εταιρεία ψηφιακών τεχνολογιών ZeroNorth παρουσίασε ένα νέο μοντέλο πρόβλεψης κατανάλωσης καυσίμου πλοίων, το οποίο βασίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αναμένεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενίσχυσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στον ναυτιλιακό κλάδο.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνώσεων τεχνητής νοημοσύνης και ναυπηγικής, το εν λόγω μοντέλο θα βοηθήσει στην πρόβλεψη των αναμενόμενων καταναλώσεων καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, για οποιονδήποτε τύπου πλοίου.

Για την ανάπτυξη του μοντέλου εργάστηκαν περισσότεροι από 25 αναλυτές δεδομένων, μηχανικοί λογισμικού και ναυπηγοί, ενώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα δεδομένα που είναι συγκεντρωμένα στην πλατφόρμα της ZeroNorth και αφορούν όλους τους τύπους και τα μεγέθη πλοίων, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία μηχανικής μάθησης.

Προκειμένου να προβλέψει την κατανάλωση καυσίμου των πλοίων, το μοντέλο αξιοποιεί περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναφορές πλοίων, δεδομένα αισθητήρων υψηλής συχνότητας, δεδομένα καιρού, δεδομένα AIS, πληροφορίες από τους ελλιμενισμούς και τους δεξαμενισμούς, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων.

Σύμφωνα με τη ZeroNorth, το νέο μοντέλο καυσίμου προσφέρει 34% ακριβέστερες προβλέψεις σε σύγκριση με τις υπάρχουσες λύσεις και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.